V opozicijo

Avstrijski socialdemokrati ne bodo del vlade

G.G./STA
23. 10. 2017, 17.42
Posodobljeno: 23. 10. 2017, 17.43
Deli članek:

Socialdemokrati (SPÖ) dosedanjega avstrijskega kanclerja Christiana Kerna bodo v novi sestavi parlamenta šli v opozicijo, s tem pa so odprli pot, da mandatar za sestavo nove vlade Sebastian Kurz oblikuje koalicijo s svobodnjaki (FPÖ).

Reuters
Christian Kern s soprogo.

Kern je pojasnil, da se je po parlamentarnih volitvah srečal s predstavniki ljudske stranke (ÖVP), ki jo vodi Kurz, in FPÖ, vendar so v vsebinskih vprašanjih takšna razhajanja, da jih ne bi mogli preseči. Največja razhajanja je zaznal na področju davčne, socialne in okoljske politike. Kern je še zagotovil, da bo SPÖ postala jasna protiutež desnemu populizmu v Avstriji.

Kurzu tako sedaj ni ostalo drugega, kot da skuša oblikovati vlado skupaj s svobodnjaki Heinz-Christiana Stracheja. 31-letni Kurz je danes dejal, da je o uvodnih pogajanjih glede prihodnje koalicije govoril s predsednikom Avstrije Alexandrom Van der Bellnom. Strinjala sta se, da si lahko vzame še nekaj časa za premislek, koalicijska pogajanja pa naj bi se začela predvidoma v prihodnjih dneh.

Strache je sicer že večkrat izrazil optimizem, da ga bo Kurz povabil na koalicijske pogovore in to je z odhodom SPÖ v opozicijo postalo še bolj verjetno. Vendar obstajajo tudi med ÖVP in FPÖ razhajanja, med drugim glede politike priseljevanja.