Skrivnostni Lokrum

Zakleti hrvaški otok vzel še eno življenje

U.K.
23. 10. 2017, 20.15
Posodobljeno: 23. 10. 2017, 20.32
Deli članek:

Pred nekaj dnevi so našli še enega utopljenca v morju pred obalo otoka, za katerega domačini verjamejo, da je zaklet.

Profimedia
Otok je sicer nekoliko težko dostopen.

Moški se je utopil ob otočku Lokrum, ki leži jugovzhodno od Dubrovnika, njegovo truplo pa so našli gasilci. In žal to ni prva žrtev otoka, ki naj bi bil preklet.

Izgon benediktincev leta 1798

Nenavadna zgodba otoka se je začela leta 1798. Takrat je namreč Dubrovniku zmanjkalo zlata. Ker so morali plačevati visoke davke Napoleonu, so se prebivalci odločili, da prodajo Lokrum. Na otoku so imeli samostan benediktinci, ki so jim pobrali vse imetje in jih pregnali z otoka. Po nekaterih zgodbah naj bi ravno to priklicalo prekletstvo. Otok so pet let kasneje vladarji Gučetić, Sorkočević in Pucić prodali za 60.000 dukatov. In takrat je prekletstvo zahtevalo prve smrtne žrtve.

Profimedia
Benediktinci so na otoku postavili samostan.

Samomori in smrti

Wikipedia
Ludvik II. Bavarski je umrl kmalu po tem, ko je obiskal otok.

Prvi je umrl Sorkočević, ki se je vrgel skozi okno svoje palače, Gučetić se je utopil blizu Lokruma, Pucić pa se je obesil na podstrešju svoje vile. Takratni lastnik otoka, dubrovniški kapetan Tomašević, je kmalu bankrotiral in je moral otok prodati. Otok je kupil dr. Jakopović (v resnici ni bil zdravnik) iz Budimpešte. Podedoval ga je njegov nečak, ki se je utopil na prvi vožnji proti otoku. Otok je nato kupil Maksimilijan (brat cesarja Franja Josipa I.) zase in svojo soprogo Šarloto. Maksimilijan je kmalu za tem odšel v Mehiko, kjer so ga mučili in ubili, Šarlota pa se je odpravila na otok, doživela brodolom in si komaj rešila življenje. Kmalu po tem je pri Trstu naredila samomor.

Zadnje žrtve

Naslednja žrtev je bil kralj Otto Friedrich Wilhelm (Ludvik II. Bavarski). Otto je bil ljubimec carice Elizabete Bavarske in Rudolfov prestolonaslednik. Po letovanju na Lokromu je izvedel, da ga je ministrski svet proglasil za norega in ga vrgel s prestola. Nato so našli njegovo truplo v jezeru v bližini njegovega doma. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je na Lokrumu izginila celotna družina, zdaj pa je prekletstvo vzelo še eno žrtev.