Zbrisana z obličja zemlje

FOTO: Povsem opustošena Raka spominja na Dresden leta 1945

S.R.
23. 10. 2017, 10.42
Posodobljeno: 23. 10. 2017, 10.48
Deli članek:

Rusko obrambno ministrstvo je izjavilo, da so zavezniške sile pod vodstvom ZDA sirsko mesto Raka izbrisale z obličja Zemlje, obleganje mesta pa primerjali z razvpitim bombardiranjem Dresdna leta 1945.

Reuters
Osvobojena Raka.

Raka je bila ena zadnjih utrdb borcev samooklicane Islamske države, ki so jo s podporo ZDA nedavno osvobodile sirske demokratične sile. Glede na nekatere ocene je po obleganju približno 80 odstotkov stanovanjskih objektov neprimernih za bivanje, k temu pa naj bi največ prispevalo obsežno obstreljevanje pod vodstvom ZDA.

Reuters
Osvobojena Raka.

Posledice obleganja bodo zdaj poskušali prikriti z ogromno količino denarja, ki ga bodo namenili obnovi, pravi rusko obrambno ministrstvo. »Dim v Raki se po obstreljevanju mednarodne koalicije še ni polegel, visoki uradniki v Washingtonu, Parizu in Berlinu pa že na veliko obljubljajo, da bodo obnovi namenili na desetine milijonov dolarjev in evrov,« je včeraj dejal generalmajor Igor Konashenkov, sicer tiskovni predstavnik ruskega ministrstva za obrambo. Nadaljeval je, da »usoda Rake spominja na Dresden leta 1945, ki ga je z zemljo zravnalo ameriško in britansko letalstvo.« Zavezniške letalske sile so med razvpitim bombardiranjem februarja 1945 na Dresden odvrgle za več kot 3900 ton bomb, pri tem ubile 25.000 civilistov in uničile večji del središča mesta.

Reuters
Osvobojena Raka.

Sirske demokratične sile so Rako začele oblegati že junija, ZDA pa so zagotavljale podporo s topniškim orožjem, bombniki, obveščevalnimi podatki in usposabljanjem. Glede na podatke organizacije za človekove pravice Airwars naj bi med napadi umrlo med 1800 in 1900 civilistov, od katerih naj bi jih vsaj 1300 pokončale zavezniške sile.

Reuters
Osvobojena Raka.

Reuters
Osvobojena Raka.

Reuters
Osvobojena Raka.

Reuters
Osvobojena Raka.

Reuters
Osvobojena Raka.