"gnoj" in "hijene"

Češki predsednik s kalašnikovim nad novinarje

S.R.
23. 10. 2017, 08.49
Posodobljeno: 23. 10. 2017, 08.59
Deli članek:

Kontroverzni Miloš Zeman se je na petkovi tiskovni konferenci pojavil z repliko oziroma "igračko" v obliki slavne jurišne puške AK-47, opremljeno s pomenljivim zapisom »za novinarje«.

Profimedia
Zeman s svojo različico jurišne puške.

Predsednik Češke republike Miloš Zeman je na petkovi tiskovni konferenci znova »napadel« novinarje. V luči umora priznane preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia, ki so ji komaj pred tednom dni pod avtomobil podstavili bombo, je incident še toliko resnejši.

Med češkimi parlamentarnimi volitvami je v petek pred kamerami poprijel za legendarno puško kalašnikov, s katere se je bleščal zapis »za novinarje.« V soboto je nato dejal, da bo za premierja imenoval milijonarja in populista Andreja Babiša, ki je zanimivo lastnik dveh vodilnih časopisov v državi in ene radijske postaje.

Profimedia

To niti približno ni bil Zemanov prvi napad na novinarje, saj jih je v preteklosti med drugim označil za »gnoj« in »hijene.« Maja letos je na primer ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu navrgel »šalo,« da bi bilo treba nekatere novinarje na dogodku »likvidirati.«

Čeprav je glede na steklenico priznanega češkega likerja, ki jo je uporabil namesto šaržerja,sporočilo jasno, so njegovo »duhovičenje« le redki sprejeli z nasmeškom.

Profimedia
Zeman s svojo različico jurišne puške.