Odziv Katalonije

Pol milijona na ulici, Puigdemont odgovarja Madridu

G.G./STA
21. 10. 2017, 20.26
Posodobljeno: 21. 10. 2017, 21.41
Deli članek:

Na ulicah Barcelone se je danes zbralo pol milijona zagovornikov neodvisnosti Katalonije, ki protestirajo proti španski vladi.

Reuters
Zagovorniki samostojnosti Katalonije na ulicah Barcelone.

Predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont se je odločitev vlade v Madridu odzval ob 21. uri. V govoru je povedal, da ne sprejema načrta vlade v Madridu, da bi omejili avtonomijo Katalonije. Ob tem je zatrdil, da so ukrepi španske vlade napada na demokracijo, še več, državni udar,najhujši napad na Katalonijo po koncu Francove diktature.

Puigdemont je napovedal, da bo sklical sejo katalonskega parlamenta, na kateri bodo govorili o tem, kako odgovoriti na ukrepe vlade v Madridu.

Demonstranti zahtevajo izpustitev voditeljev dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije - Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural in vodje Katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sancheza.

Sanchez in Cuixart sta obtožena spodbujanja več sto protestnikov k oviranju španske policije. Ta je 1. oktobra skušala preprečiti izvedbo katalonskega referenduma o neodvisnosti, s tem, ko je na nekaterih voliščih zasegla glasovnice in volilne skrinjice.

Številni protestirajo tudi proti današnji odločitvi španske vlade, da bo ukrepala v skladu s 155. členom španske ustave ter suspendirala regionalno vlado in razpustila parlament v Barceloni, v šestih mesecih pa v Kataloniji izvedla regionalne volitve. Med drugim nosijo transparente z napisi Help Catalonia (Pomagajte Kataloniji!).