Kdo je storilec?

Milijon evrov za razjasnitev umora novinarke

G.G./STA
21. 10. 2017, 20.03
Posodobljeno: 21. 10. 2017, 20.13
Deli članek:

Malteška vlada je ponudila milijon evrov za razjasnitev umora novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je umrla v ponedeljek v eksploziji njenega avtomobila.

Profimedia
Maltežani zahtevajo pravico za Daphne Caruano Galizio.

"Primer je izrednega pomena in zahteva izredne ukrepe. Pravici mora biti zadoščeno, ne glede na to, koliko stane," piše v sporočilu vlade, ki pravi, da so odločeni razrešiti umor in storilca privesti pred sodišče. Ob tem zagotavljajo, da bodo zaščitili vse, ki bodo pristojnim oblastem posredovali informacije o umoru.

53-letna novinarka Daphne Caruana Galizia je bil ubita v ponedeljek popoldne, ko je njen avtomobil eksplodiral le nekaj metrov po tem, ko je odpeljala izpred doma. Malteška policija je v torek zatrdila, da v zadnjih dveh tednih ni prejela nobenih obvestil o morebitnih grožnjah. Novinarka je bila sicer ostra kritičarka premierja Josepha Muscata in njegovih laburistov.

A Muscat zavrača vsakršne namige o vpletenosti v novinarkino smrt in obljublja temeljito preiskavo. V sredo je parlamentu predlagal denarno nagrado v zameno za informacije o napadu in morilcih, čemur so vsi trije novinarkini sinovi odločno nasprotovali in premierja pozvali, naj raje odstopi.