Parlamentarne volitve na Češkem

Zmaga milijarderja Babiša, boleč poraz za socialdemokrate,

G.G./STA
21. 10. 2017, 16.58
Posodobljeno: 21. 10. 2017, 17.03
Deli članek:

Na parlamentarnih volitvah na Češkem je glede na prve izide prepričljivo zmagala stranka ANO populista in milijarderja Andreja Babiša z 31,7 odstotka glasov. Na drugem mestu je stranka Svoboda in neposredna demokracija z 11,6 odstotka glasov, socialdemokrati (ČSSD) sedanjega premierja Bohuslava Sobotke pa so utrpeli boleč poraz.

Profimedia
Andrej Babiš je volil v vasi Pruhonice v bližini Prage.
Za 200 poslanskih sedežev se je sicer na volitvah v petek in danes borilo kakih 7500 kandidatov iz rekordnih 31 strank.

Kot kažejo izidi po preštetju glasovnic s skoraj 31 odstotkov volišč, so namreč socialdemokrati dobili le 7,85 odstotka glasov in pristali šele na šestem mestu. Na prejšnjih volitvah leta 2013 je stranka dobila 20,5 odstotka glasov.

Babiševa ANO je po drugi strani celo presegla napovedi anket, po katerih bi stranka dobila med 25 in 30 odstotkov glasov. Babiš, ki se ga je že prijel vzdevek češki Trump, je Čehom med drugim obljubil izkoreninjenje korupcije ter odločnejše ukrepanje proti begunski politiki EU.

Presenečenje tokratnih volitev pa je do islama in beguncev odkrito sovražna stranka Svoboda in neposredna demokracija (SPD) v Tokiu rojenega podjetnika Tomia Okamure, ki je pričakovala manj kot deset odstotkov glasov, a se je zavihtela kar na drugo mesto.

Uspeh Piratske stranke

Presenetljiv je tudi uspeh Piratske stranke, ki jo je podprlo skoraj deset odstotkov Čehov, čeprav glede na ankete ni bilo povsem gotovo, ali ji bo uspelo prestopiti petodstotni volilni prag.

Konservativna Demokratska državljanska stranka (ODS) bo glede na prve izide dobila okoli devet odstotkov glasov, krščansko-demokratska ljudska stranka (KDU-ČSL), ki skupaj s ČSSD in ANO sestavlja odhajajočo vlado, pa sedem odstotkov.

Po prvih izidih se bo v parlament uvrstila tudi Stranka županov (STAN), bo pa iz njega, kot vse kaže, izpadla proevropska češka stranka TOP 09.