V pričakovanju klana Todorić

Anteja ni bilo niti na drugem letalu

T.L.
19. 10. 2017, 13.29
Posodobljeno: 19. 10. 2017, 16.40
Deli članek:

V teh dneh je v središču pozornosti hrvaških medijev družina Todorić. Kljub drugačnim napovedim Todorićev sin še ni prišel na Hrvaško, glede očeta Ivice pa se javnost sprašuje, ali bo "izvedel Sanaderja".

Mediaspeed
Ante Todorić, sin Ivice Todorića, na odprtju prenovljene Mercatorjeve trgovine.

Na zagrebškem letališču, kjer se danes zadržuje nenavadno veliko novinarjev, je že pristalo drugo od dveh napovedanih letal za danes, ki prihajata iz Londona. Zakaj so leti iz Londona za sosede tako pomembni, da dogajanje na letališču spremljajo z neposrednimi vklopi? Zaradi trenutno najbolj razvpite družine v državi – Todorićevih. Natančneje, zaradi očeta Ivice ter njegovih sinov Anteja in Ivana.

Medtem ko so po državi potekale aretacije "velikih živin" iz koncerna Agrokor namreč trojke ni bilo v državi in se zato pristojni organi z njimi še niso uspeli "pogovoriti". Preiskava v povezavi z Agrokorjem je namreč te dni v središču pozornosti naših sosedov.

Hrvaški kolegi so danes na Letališču Franja Tuđmana nestrpno čakali na prihod Anteja Todorića. Zaman. Na letalu, ki je pristalo ob 11.35 uri, ga ni bilo, ni pa ga bilo niti na letalu, ki je pristalo ob 15.30.

Da se Ante vrača v danes, sta včeraj najavila oba njegova odvetnika, Fran Olujić in Rajko Čogurić. Njegov zagovornik trdi, da Ante ni na begu, ampak se je v Londonu, kjer je tudi njegov oče, zadrževal zaradi "poslovnih razlogov". Portal 24sata.hr je kasneje poročal, da naj bi bila verjetnost Antejevega današnjega prihoda majhna ter da naj bi prišel v petek ali soboto. 

Se bo izognil medijsko obleganemu letališču?

Arhiv Reporterja
Ivica Todorić

Resda pa ni nujno, da bo Ante sploh priletel v Zagreb, saj si lahko prav zaradi velike medijske pozornosti Todorićev sin raje izbere prihod v medijsko manj oblegano državo – med možnimi destinacijami v bližini hrvaški mediji omenjajo tudi Slovenijo, od koder bi nato z avtom krenil proti Zagrebu.

Očitno pa se ob vrnitvi Anteju Todoriću ni treba bati pripora. Odlok za pripor je namreč včeraj sodnik izdal le za očeta, Ivico Todorića. Tudi zato danes Index.hr piše, da je vse bolj jasno, da se lastnik Agrokorja nikakor ne namerava vrniti na Hrvaško in preiskovalcem odgovoriti na vprašanja glede poslovanja koncerna.

Če in ko se Ante in Ivan vrneta na Hrvaško, bosta moraja odgovoriti na vprašanja tožilcev, nato pa bosta svobodna in ju ne čaka pripor. Ker pa Ivico čaka pripor, le malokdo še verjame, da se bo v domovino v kratkem sploh vračal in je vse bližje temu, da tudi uradno postane begunec. Hrvaški Index.hr pa piše, da se Ivica ne namerava vračati vsaj do trenutka, dokler ne bo sodišče sprejelo pritožbe njegovih odvetnikov.

Ivica za skrivanje ni po naključju izbral Londona

Kot nadaljujejo, pa Todorić za skrivanje pred hrvaškim pravosodjem očitno ni povsem po naključju izbral Londona. Odvjetnik Veljko Miljević je namreč za HTV pojasnil, da je zaradi brexita Velika Britanija odlična izbira za tiste, ki bi radi preložili svojo izročitev. Temu v prid govori tudi podatek, da je oče Todorić že najel britanskega odvetnika, ki je specializiran za postopke izročitve. Zakaj bi se Todorić vrnil v Zagreb, kjer bi ga na letališču prijela policija in odpeljala v zapor, če lahko vse skupaj opazuje od daleč in v miru pripravlja svojo obrambo, še dodajajo. 

V središču hrvaških medijev je zdaj tudi vprašanje, ali bo nekdanji junak hrvaškega gospodarstva "izvedel Sanaderja". Naj spomnimo;: tudi Sanaderjev odvetnik je trdil, da se bo nekdanji predsednik hrvaške vlade "v nekaj dneh" vrnil iz Avstrije, na koncu pa je bila za njim razpisana tiralica. 

No, Todorić ima še tri dni časa, da se javi v zagrebškem zaporu Remetinec, v nasprotnem primeru pa bo zanj razopisan evropski priporni nalog.