Prihodnost Katalonije

Puigdemont Madridu odgovoril s pogojnikom

T.L.
19. 10. 2017, 10.20
Posodobljeno: 19. 10. 2017, 11.33
Deli članek:

Napovedal je uradno razglasitev neodvisnosti, če bo Madrid zaostril ukrepe proti Kataloniji. Iz Madrida sporočajo: postopki za odvzem avtonomije se začnejo v soboto.

Reuters
Puigdemont je odgovoril na ultimat.

Ob 10. uri je se iztekel ultimat Madrida nepokorni Kataloniji, ki ne želi prekiniti procesa neodvisnosti. Ne glede na odločitev katalonskega voditelja Carles Puigdemont pa obstaja bojazen, da bodo v Kataloniji izbruhnili nemiri. Španski premier Mariano Rajoy je po poročanju britanskega BBC Puigdemonta pozval, naj deluje "razumno". V parlamentu je v sredo dejal: "Ni težko odgovoriti na vprašanje, ali je Katalonija razglasila neodvisnost. Kajti če jo je razglasila, mora vlada ukrepati na en način, če pa je ni, pa lahko nadaljujemo pogajanju tu."

Če bi se Rajoy odločil, da bi morala njegova vlada posredovati, naj bi na posebej sklicanem sestanku vlade razpravljal o konkretnih ukrepih. Rayon se bo danes popoldne udeležil tudi vrha EU v Bruslju, zato je po poročanju britanskega BBC možno, da bo sestanek kabineta sklical pred odhodom ali pa ga bo preložil do petka.

Puigdemont odgovarja s pogojnikom

In nekaj minut po izteku ultimata je Puigdemont sporočil novico: napovedal je uradno razglasitev neodvisnosti, če bo Madrid zaostril ukrepe proti Kataloniji.

Pričakovano je sledil hiter odgovor španke vlade: Rajoyjeva vlada je napovedala, da bo v skladu s 155. členom španske ustave nadaljevala z odvzemom katalonske politične avtonomije, poroča Sky News. S postopki bodo začeli v soboto, poroča BBC.