Še zadnjič

VIDEO: Nevaren manever z 200 potniki na krovu? Pilota že preiskujejo

J.P.
18. 10. 2017, 12.52
Posodobljeno: 18. 10. 2017, 13.18
Deli članek:

Pilot letalske družbe Air Berlin je z manevrom pritegnil pozornost letalskih organov. Preiskava je že stekla.

Profimedia
To je bil zadnji let med Nemčijo in Združenimi državami Amerike (fotografija je arhivska).

Ponedeljkov let AB7001 iz Miamija v Düsseldorf je bil zadnji svoje vrste – zadnji dolgometražni let, so oznanili pri letalski družbi Air Berlin. Da bi ovekovečili to posebno priložnost, so v letališkem kontrolnem stolpu pilotu airbusa A330 dali dovoljenje za prelet.

Na krovu je bilo 200 potnikov.

Letalska družba Air Berlin je 15. avgusta razglasila bankrot. Od takrat jo je pri življenju držalo vladno posojilo, dokler se ne bi našel kupec. Prejšnji teden so sprejeli ponudbo Lufthanse v vrednosti 210 milijonov evrov.

Preiskavo podpirajo

Sodeč po posnetku, ki si ga lahko ogledate spodaj, se zdi, kot da je pilot sprva nameraval pristati, nato pa »pohodil stopalko za plin« in zavil levo. Pri tem se je letalo nevarno približalo letališkemu terminalu in še zadnjič pokazalo svoja krila. Incident zdaj preiskuje LBA (Luftfahrt Bundesamt) – agencija, ki bdi nad civilnim letalskim prometom.

Iz letalske družbe so sporočili, da so seznanjeni s »sporazumom« med pilotom in osebjem letališkega kontrolnega stolpa letališča v Düsseldorfu in da preiskavo podpirajo.