25. amandma

30 odstotkov možnosti, da Trump konča svoj mandat

J.P./STA
13. 10. 2017, 07.03
Posodobljeno: 13. 10. 2017, 07.06
Deli članek:

Nekdanji politični strateg Bele hiše Steve Bannon je po poročanju revije Vanity Fair predsedniku Donaldu Trumpu dejal, da se mu ni treba bati postopka odstavitve v kongresu oziroma impeachmenta, ampak prej 25. amandmaja k ustavi, ki omogoča prenos oblasti na podpredsednika ZDA.

Reuters
Bannon naj bi Trumpu to pred nekaj meseci povedal, predsednik pa ga je potem vprašal, kaj je to 25. amandma.

Vanity Fair poroča, da je Bannon sodelavcem zasebno zaupal, da ima Trump le kakih 30 odstotkov možnosti za dokončanje svojega štiriletnega predsedniškega mandata. Proces impeachmenta je zapleten in nosi posledice za obe stranki, zato Bannon meni, da Trumpu bolj grozi 25. amandma.

Impeachment

Sprejeli so ga februarja 1967 zaradi atentata na predsednika Johna Kennedyja, da dorečejo, v katerih primerih lahko vlada sama zamenja predsednika. Amandma pravi, da lahko predsednika zamenja večina članov vlade, če menijo, da ni sposoben opravljati svojega dela.

Bannon naj bi Trumpu to pred nekaj meseci povedal, predsednik pa ga je potem vprašal, kaj je to 25. amandma. V ZDA je zadnje čase predvsem zaradi predsednikovega tvitanja ter prepirov s kongresom in znotraj vlade vse več ugibanj, da bi ga lahko njegova vlada odstavila.

Za zdaj so to le pobožne želje demokratov, ki v kongresu ne morejo sprožiti impeachmenta, ker so v manjšini. Bannonovo mnenje o 30 odstotkih možnosti za dokončanje mandata pa je posledica njegovega prepričanja, da se je večina vladnega aparata in kongresa zarotila proti Trumpu in bo storila vse, da se ga znebi.