Predvolilna poteza?

Zaradi cestnin v Nemčiji so napovedali tožbo

G.G./STA
12. 10. 2017, 12.57
Posodobljeno: 12. 10. 2017, 13.09
Deli članek:

Zaradi uvedbe cestnin v Nemčiji so še vedno najbolj ogorčeni Avstrijci.

Profimedia
Prvič bodo všteli tudi stroške onesnaževanja s hrupom.

Avstrijski prometni minister Jörg Leichtfried je danes napovedal, da bo Avstrija zaradi modela cestninjenja, ki ga namerava uvesti Nemčija, proti tej državi vložila tožbo na Sodišče EU. Prepričani so, da takšno cestninjenje diskriminira tuje voznike.

Nemški prometni minister Alexander Dobrindt je avstrijske očitke znova zavrnil in poudaril, da se z modelom strinja tudi Bruselj. Nemška politika glede tega vprašanja sicer ni povsem enotna, zato bi bilo lahko tudi ena od tem koalicijskih pogajanj.

Analitiki sicer ocenjujejo, da bi lahko bila predvolilno obarvana tudi Leichtfriedova napoved tožbe, saj bodo Avstrijci v nedeljo volili nov parlament.

Bruselj sprejel nemški model cestninjenja

Nemška vlada je januarja sprejela spremembe zakonodaje s področja uporabe cest, po katerih se predvidoma leta 2019 uvajajo vinjete za vožnjo po nemških avtocestah, vendar bodo nemški vozniki v zameno za plačilo letne cestnine razbremenjeni plačila davka na motorna vozila. Ta predlog je kompromis, ki ga je nemški minister za promet Alexander Dobrindt dosegel z Evropsko komisijo. V zameno so oblasti v Bruslju opustile postopek ugotavljanja kršitev zakonodaje, ki so ga proti Nemčiji uvedle leta 2015.

Evropska komisija je namreč Nemčiji zaradi predvidenih diskriminatornih cestnih pristojbin pred časom zagrozila, da jo bo tožila na Sodišču EU, a sta Berlin in Bruselj nato sklenila sporazum, da Nemci omogočijo tudi možnost nakupa cenejših kratkotrajnejših vinjet - desetdnevne in dvomesečne.

Za tujce tudi kratkotrajne vinjete

Vsi nemški lastniki avtomobilov bodo plačali letno cestnino, ki bo v povprečju stala 67 evrov, a največ 130 evrov. Za vozila z bencinskimi motorji bo cena nižja kot za tista z dizelskimi. V zameno za plačilo cestnine pa bodo razbremenjeni plačila davka na motorna vozila, pri čemer bo za vozila s posebej okolju prijaznimi motorji znižanje davka celo večje od plačane cestnine.

Za voznike iz tujine so poleg letne cestnine predvidene tudi kratkotrajne vinjete: za desetdnevno bo treba odšteti 2,50, štiri, osem, 14, 20 ali 25 evrov, za dvomesečno pa sedem, 11, 18, 30, 40 ali 50 evrov.