Pred poslanci

Ultimat: Rajoy je katalonskim oblastem dal pet dni časa

T.L./STA
11. 10. 2017, 17.27
Posodobljeno: 11. 10. 2017, 19.18
Deli članek:

V tem času mora predsednik katalonske regionalne vlade Puigdemont pojasniti, ali je v torek formalno razglasil neodvisnost Katalonije,

Reuters
Španski premier Rajoy vztraja, da mediacija glede Katalonije ni potrebna.

Španski premier Mariano Rajoy je danes zavrnil kakršno koli mediacijo glede Katalonije. Kot je poudaril pred poslanci, mediacija med demokratičnim zakonom in neposlušnostjo, nezakonitostjo ni mogoča.

Ultimat

Mariano Rajoy je danes dal predsedniku katalonske regionalne vlade Puigdemontu pet dni časa, da pojasni, ali je v torek formalno razglasil neodvisnost Katalonije, je povedal vladni vir. Če bo to potrdil, bo imel do 19. oktobra čas za premislek, preden bo Madrid suspendiral avtonomijo pokrajine.

s tem španska vlada katalonski regionalni vladi postavila dva ultimata. Puigdemont mora do ponedeljka pojasniti, ali je v torek razglasil neodvisnost španske pokrajine. Najkasneje do četrtka, 19. oktobra, mora nato prekiniti proces osamosvojitve in s tem spoštovati ustavni red.

Samo če bo izpolnil oba ultimata, se bodo s tem izognili uveljaviti 155. člena ustave oziroma odvzemu avtonomije Katalonije, sta poročala časnika El Mundo in La Vanguardia.

Poudaril je tudi, da ni ustave, ki bi priznavala pravico do samoodločbe. Dodal je, da bi lahko spremenili ustavo, a samo prek zakonodaje in uveljavljenih pravil.

Španija se po Rajoyevih besedah sooča z najresnejših izzivom v svoji 40-letni demokraciji. Zagovornike samostojnosti Katalonije je tudi obtožil, da svoj nedemokratični načrt vsiljujejo vsem Kataloncem ter da Španija ni imela druge izbire, kot da je ponovno vzpostavila red, poroča na spletni strani BBC.

Predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je v torek sicer naredil korak nazaj in pozval k odložitvi razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi rešitev iskali v dialogu z Madridom. V nagovoru v katalonskem parlamentu je zagotovil, da namerava uresničiti voljo ljudi na referendumu 1. oktobra, ki so ob 43-odstotni udeležbi prepričljivo podprli neodvisnost Katalonije. A želi si tudi umiriti razmere, zato je parlamentu predlagal preložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi lahko dali priložnost pogovorom z Madridom.

Rajoy je danes Puigdemontov načrt za razglasitev samostojnosti Katalonije označi za pravljico. "Ni miroljuben, ni svoboden in Evropa ga ne bo priznala. Sedaj vsi vedo, da bo to imelo tudi svojo ceno," je še dejal. S tem pa je po navedbah AFP imel v mislih nekaj velikih podjetjih, ki je v zadnjih dneh preselilo svoje sedeže izven Katalonije.

Puigdemont se je sicer danes v pogovoru za ameriško medijsko mrežo CNN zavzel, da bi imenovali mediatorje. "Morda bi pomagalo, če bi se dve osebi, ki predstavljala špansko vlado, in dve osebi, ki predstavljata katalonsko vlado, dogovorili recimo o imenovanju mediatorja," je še dejal predsednik katalonske regionalne vlade.

Za CNN je špansko vlado tudi posvaril pred svojo morebitno aretacijo. "Moja aretacija bi bila neupravičena in napaka," je dejal.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je medtem danes opozoril, da bančni sistem v Kataloniji ostaja nestabilen, kar negativno vpliva na banke in podjetja. "Razmere ostajajo spremenljive, zato ne bomo špekulirali. Upamo pa, da je stanje mogoče rešiti," je dejal namestnik direktorja oddelka IMF za monetarne in kapitalske trge Matthew Jones.