Državniški obisk

Vučić Erdoganu: »To ni več leto 1389«

lt
11. 10. 2017, 14.25
Posodobljeno: 11. 10. 2017, 15.10
Deli članek:

Dačić je pel v turščini, v Novem Pazarju Erdoganu pripravili slovesen sprejem.

Reuters
Erdogan je Vučića navdušil s svojim znanjem srbskega jezika.

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je znan po tem, da rad zapoje. Posebno presenečenje je tokrat pripravil za turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki mu je med svečano večerjo v turščini zapel pesem »Osman Aga«. Dačić je turškega predsednika tako navdušil, da je ta svojega srbskega kolega Aleksandra Vučića vprašal zakaj Dačića ni spoznal že prej. »Dačić nerad zgodaj vstaja,« se je glasil odgovor.

Topli odnosi med Beogradom in Ankaro pa niso ostali samo pri besedah in rimah, ampak je Erdogan Vučiču podaril tudi set za šah in kolo na katerega je dal izpisati Vučićevo ime. Ta pa mu je v zameno podaril tradicionalno perzijsko preprogo, značilno za obdobje osmanskega carstva.

»To ni več leto 1389, kot mislijo nekateri, temveč leto 2017. Želimo si najboljših mogočih odnosov z Turčijo. Naši odnosi so pomembni za interese in prihodnost Srbije,« je Vučić poudaril letnico bitke na Kosovskem polju, v kateri so Srbi zabeležili hud poraz, a so uspeli vzeti življenje Sultanu Muratu I, ki je bil prvi in edini turški sultan, ki je padel na bojnem polju.

Reuters
Prebivalci Novega Pazarja so Erdoganu pripravili prisrčen sprejem.

Veličasten sprejem tudi v Novem Pazarju

Oba državnika sta nato odpotovala še v Novi Pazar, kjer živi večinsko bošnjaško prebivalstvo, ki jima je pripravilo navdušen sprejem. Mesto je bilo polno jumbo plakatov z napisi »Dobrodošli v Novi Pazar« in »Vučić – Erdogan«. Erdogan sicer Novega Pazarja ni obiskal prvič. Nazadnje je bil tam leta 2010, ko je odprl turški kulturni center z imenom Ataturk. Tudi tokrat v mesto ni prišel praznih rok, lokalni veljaki so namreč podpisali protokol z turško agencijo za sodelovanje in koordinacijo.

Reuters
Novi Pazar je bil poln fotografij Erdogana in turških zastav.