Seks škandal

Ashley Judd odnesla najmočnejšega moškega v Hollywoodu

U.K.
9. 10. 2017, 15.35
Posodobljeno: 9. 10. 2017, 15.35
Deli članek:

Vse več žensk se oglaša zaradi spolnih napadov kralja Hollywooda.

Reuters
Ashley Judd je zgodbo razkrila ameriškim medijem.

Eden največjih filmskih studiev Miramax je naročil odpustitev Harveya Weinsteina, ki je do sedaj veljal za najbolj vplivno osebo v Hollywoodu. Je namreč eden od ustanoviteljev tega studia. Weinstein je kar sam dal odpoved po tem, ko je New York Times objavil zgodbo o njegovih spolnih zlorabah zaposlenih in igralk, napisal pa je tudi pismo v katerem se je izgovarjal na drugačne čase.

Zlorabe

Ameriški mediji so poročali, da se je Harvey pogodil z vsaj osmimi ženskami o zunaj sodni poravnavi, plačal pa naj bi od 80.000 do 150.000 dolarjev, odvisno od primera. Vse zlorabe naj bi potekale po istem principu. Weinstein je povabil žrtev na poslovni sestanek. Iz recepcije hotela so žensko poslali v njegovo sobo, tam pa jo je pričakal gol, ali vsaj napol gol Harvey ter jo začel otipavati, vse pa naj bi tudi prosil, če ga lahko opazujejo medtem ko se tušira.

Reuters
Weinsteina je več kot 20 žensk obtožilo spolnih napadov in nadlegovanja.

Ashley Judd

Tako je poskušal zlorabiti tudi takrat relativno neznano igralko Ashley Judd. Ona je za Times dejala, da ji je bilo izjemno neprijetno. »Na vse načine sem poskušala zapustiti sobo in pri tem paziti, da ga ne užalim ali razjezim.« Saj v tem primeru zanjo ne bi bilo več dela v Hollywoodu. »Vseskozi sem mu govorila ne, ne, ne, on pa je nenehno dajal nove neprimerne ponudbe,« je še povedala Ashley. Ashley je 20 let po tem dogodku odprla pravo pandorino skrinjico, ki je niti Miramax ni mogel več zapreti. Javile pa so se tudi druge ženske, ki jih je Harvey nadlegoval in mnoge so bile njegove tajnice in druge zaposlene v studiu.

Opravičilo

Harvey je po odstopu napisal pismo, v katerem se je sicer nekako opravičil za svoja dejanja. Napisal je, da njegovo obnašanje ni prav nič neobičajnega v Hollywoodu in da to počnejo vsi (kar je najverjetneje res). Zapisal je tudi, da je odrasel v 60 in 70 letih, ko so bili odnosi do zaposlenih žensk povsem drugačni kot so danes in tako poskušal zagovarjati svoja dejanja.

Velik prijatelj Donalda Trumpa 

Ni ravno šok, da je Harvey velik prijatelj novega predsednika ZDA. In tudi Trumpov odnos do žensk ni pretirano drugačen od Harveyevega. Tudi Trumpa so mnoge ženske obtožile najmanj neprimernega vedenja. Vsekakor bo zanimivo videti kaj lahko nov škandal še potegne iz skritih omar hollywoodskih veljakov. Seveda pa je večja verjetnost, da se bo vse skupaj pometlo pod preprogo.