Porušil vse

VIDEO: Orkan Maria »popolnoma uničil« Dominiko in Portoriko

B.K.
21. 9. 2017, 09.02
Posodobljeno: 21. 9. 2017, 09.38
Deli članek:

Prebivalci karibskega otoka Dominika so ostali brez elektrike, pitne vode in komunikacijske infrastrukture. Veter in nalivi so zahtevali vsaj 7 smrtnih žrtev.

Reuters
Razdejanje orkana Maria v Portoriku.

Dominika je prvi otok, ki ga je zadel orkan 5. stopnje Maria. Do sedaj je potrjenih 7 smrtnih žrtev, oblasti pa so sporočila, da je cel otok brez elektrike in tekoče vode, popolnoma je uničena tudi komunikacijska infrastruktura.

Uničenih je tudi mnogo domov in javnih zgradb, med njimi tudi glavna bolnišnica, ki je ostala brez strehe. Orkan je prav tako prizadel kmetijske površine in uničil praktično ves žitni pridelek. Po besedah dominikanskih oblasti je otok »popolnoma uničen.«

Reuters
Marina na Dominiki ni pustila nedotaknjenih domov.

Zaradi škode je zaprto letališče, prav tako vsa pristanišča. Ekipa ameriške televizije CNN pa je zjutraj poročala, da je poleg vsega uničen tudi velik del rastja na otoku, deževni gozd naj bi popolnoma izginil, izruvana drevesa pa sedaj ležijo vsepovprek.

Reševanje koordinirajo iz sosednih otokov Svete Lucije in Antigve.

Reuters
Uničen pridelek.

Maria je močno prizadela tudi otok Portoriko, kjer je prav tako uničena energetska in komunikacijska infrastruktura, oblasti pa so zaenkrat zabeležile eno smrtno žrtev. Portoriški guverner Ricardo Rosselló je orkan označil za »totalno katastrofo.«

Reuters