Melania o zaščiti otrok pred nasiljem

Miro in Mojca sta se fotografirala z Donaldom in Melanio

G.G./STA
20. 9. 2017, 21.25
Posodobljeno: 20. 9. 2017, 21.26
Deli članek:

Prva dama ZDA Melania Trump je v prostorih ameriške misije blizu palače narodov v New Yorku vodila posebno srečanje zakoncev ali partnerjev svetovnih voditeljev, ki se udeležujejo splošne razprave 72. Generalne skupščine ZN in govorila o zaščiti otrok pred nasiljem.

STA
Za na steno: Miro Cerar in njegova partnerka Mojca Stropnik na fotografiji skupaj z Donaldom Trumpom in Melanio.

Prva dama ZDA je bila edina govornica na kosilu, ki se ga je udeležila tudi partnerka premierja Mira Cerarja Mojca Stropnik in je govorila skupaj okrog sedem minut. Njen govor, ki predstavlja nadaljevanje predvolilne obljube, da se bo na položaju borila proti nasilju na internetu, je nemudoma sprožil kritike ameriške levice, naj tak govor poda svojemu možu, predsedniku ZDA Donaldu Trumpu.

Melania Trump je starševstvo označila za plemenit poklic in zatrdila, da v življenju ni imela pomembnejše in prijetnejše vloge, kot je mama sinu Barronu. Prisotne prve dame sveta je zaprosila za sodelovanje in vodilo, prav tako tudi voditelje družabnih medijev, da ji pomagajo v njenih prizadevanjih.

Po njenih besedah so otroci tisti, ki najbolj trpijo zaradi izzivov sodobne družbe, pa naj si bo to odvisnost od mamil, nasilje, revščina, bolezni, trgovina z ljudmi, nepismenost ali lakota. Staršem je pozvala, naj otroke učijo in vodijo z lastnim primerom, da bodo dobri upravitelji sveta, ki ga nasledijo.

"Ne smemo pozabiti, da opazujejo in poslušajo. Zaradi tega ne smemo nikoli zamuditi priložnosti za nauke življenjske etike," je dejala in poudarila, da je to odgovornost odraslih. Sama je zatrdila, da živi po načelu iz Svetega pisma, ki pravi, da ne stori drugemu tisto, kar ne želiš, da bi drug storil tebi.

Trumpovi kritiki so nemudoma sprožili ofenzivo na družabnih medijih, naj tak lep govor prebere svojemu soprogu, ki je trenutno v svetu najbolj znan nasilnež na spletu. Melania Trump je v enem od redkih intervjujev lani za televizijo CBS zagotovila, da ga vedno opozarja, ko gre predaleč, vendar pa je njena tiskovna predstavnica letos na vprašanje o tem odgovorila, da bo Trump v primeru napada odgovoril z desetkrat hujšim napadom.

Na kosilu, kjer je prva dama ZDA nosila najnovejšo obleko popularno med pravkar končanim tednom mode v New Yorku, so bile tudi prva dama Kanade Sophie Gregoire-Trudeau, prva dama Francije Brigitte Macron, prva dama Turčije Emine Erdogan, pa modna oblikovalka Rachel Roy in nekdanji agent Melanie Trump Paolo Zampolli, ki jo je spoznal s sedanjim soprogom.