Opustošenje

VIDEO in FOTO: Odnašalo hiše in vozila, mrtvih najmanj 16 ljudi

T.L./STA
24. 8. 2017, 08.51
Posodobljeno: 24. 8. 2017, 09.06
Deli članek:

Fotografije in posnetki razkrivajo opustošenje s poplavljenimi ulicami, neprevoznimi cestami in prekinitvami dobave elektrike.

Profimedia
Tajfun je prinesel uničenje.

Število smrtnih žrtev, ki jih je tajfun Hato terjal na jugu Kitajske, je naraslo na 16. Silovita nevihta je v Hongkongu, Macau in južnokitajski provinci Guangdong za sabo pustila opustošenje s poplavljenimi ulicami, neprevoznimi cestami in prekinitvami dobave elektrike.

Profimedia
Tajfun je na poti uničeval.

Osem ljudi je umrlo v Macau, ki je bil v divjanju tajfuna najhuje prizadet. Na posnetkih in fotografijah je videti vozila pod vodo in ljudi, ki plavajo po poplavljenih ulicah.

Prepoznavne igralnice v enklavi so zaradi prekinitve oskrbe z elektriko odvisne od zasilnih generatorjev ali pa so zaprte. Številni predeli so ostali tudi brez pitne vode. Trenutno na območju poteka čiščenje z odstranjevanjem podrtih dreves in ponovnim odpiranjem zaprtih cest.

Moški je v Macau umrl zaradi podrte stene, še en je padel s terase v četrtem nadstropju, tretjega pa je zadel tovornjak. Še dve trupli so našli v garažni hiši, podrobnosti o drugih žrtvah pa niso znane.

Profimedia
Tajfun je prinesel uničenje.

V Hongkongu so zaradi tajfuna razglasili najvišje opozorilo na desetstopenjski lestvici. V mestu, ki sta ga zajela hudo deževje in izjemno močan veter, je bilo ranjenih več kot 120 ljudi.

V sosednji kitajski provinci Guangdong je umrlo najmanj osem ljudi, približno 27.000 so jih po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua evakuirali v zasilna bivališča. Skoraj dva milijona gospodinjstev je bilo nekaj časa brez elektrike.

V mestu Zhuhai, ki meji na Macao, se je porušilo približno 275 stavb, umrli so štirje ljudje. Še tri smrtne žrtve je tajfun terjal v Zhongshanu in eno v Jiangmenu.

Profimedia

Hongkong in okoliško regijo med julijem in oktobrom redno prizadenejo tajfuni. Najhuje je bilo leta 1962, ko so ob divjanju tajfuna Wanda zabeležili sunke vetra s hitrostjo do 284 kilometrov na uro. Samo v Hongkongu je umrlo 130 ljudi, še piše AFP.