Številni požari

FOTO in VIDEO: Burja širi ogenj, slišati je tudi detonacije

T.L.
22. 8. 2017, 09.24
Posodobljeno: 22. 8. 2017, 13.45
Deli članek:

Medtem ko vrh politike (znova) molči, gasilci na terenu bijejo hudo bitko z ognjem.

Bobo

Hrvaški gasilci tudi danes borijo z ognjenimi zublji. In bitka še zdaleč ni končana. V delih države vladajo izredne razmere in glavni poveljnik hrvaški gasilcev Slavko Tucaković je sporočil, da je za vse gasilce z območja Hrvaške razglašeno stanje stalne pripravljenosti. Na terenu pomagajo tudi vojaki, še več pa jih čaka v pripravljenosti v vojašnicah.

Zjutraj je izbruhnil požar še na otoku Brač, kar so potrdili tudi gasilci. Kako obsežen je, še ni znano.

Razmere v Pristegu pri Benkovcu so se danes znova poslabšale. Močna burja nosi ogenj proti hišam, kjer so razporejeni tudi gasilci. V bližini hiš je slišati detonacije min, ki so na območju ostale še iz časa zadnjih vojnih spopadov.

Požar, ki je v ponedeljek izbruhnil na planini Promina pri Drnišu, še zdaleč ni lokaliziran. Gasilci so zjutraj dobili okrepitev, na teren je prišlo 28 dodatnih gasilcev in sedem vozil, danes pa jim pomagata še štiri letala za gašenje požarov iz zraka in 100 pripadnikov hrvaške vojske, ki so jih razporedili po območju. Po zadnjih podatkih se ogenj razteza na šestih kilometrih zelo nedostopnega območja, kjer prevladuje borov gozd.

So pa z velikimi napori gasilci v jutranjih urah pred ognjem obranili hiše v Drnišu. 

S skupnimi močmi so gasilci, domačini, lovci in reševalci uspeli oblikovati obrambno linijo v naselju Lišnjak in so požar zaustavili.

Gašenje oteževala burja

V ponedeljek zvečer je med Makarsko in Omišem izbruhnil požar, ki se je širil v smeri naselj Brela in Pisak, zjutraj pa so ga uspeli vendarle ukrotiti. Zublje je gasilo 213 gasilcev in 37 vozil, gašenje pa je močno oteževala močna burja.

Še vedno se niso umirile razmere na otoku Hvar pri Starem Gradum, kjer je zagorelo v ponedeljek zjutraj. 

Že zgodaj zjutraj so se pristojni srečali na kriznih sestankih in se dogovorili o strategiji ter koordinaciji med različnimi službami. V popoldanskih urah naj bi se veter danes menda krepil, kar pomeni, da bodo gasilci na predelih, kjer jim ne bo uspelo pogasiti ognja, imeli še težje delo. 

Politiki se ne pustijo motiti

Le v zadarski županiji je včeraj izbruhnilo 30 požarov, ob tem pa so hrvaški gasilci na družbenih omrežjih opozarjali, da so vzroki, zakaj zagori, različni. Čeprav se v teh dneh največ govori o tem, da so požari podtaknjeni, pa opozarjajo, da je seznam lahko daljši: od odvrženega cigaretnega ogorka, udara strele, iskrenja daljnovoda in podobno.  

Medtem ko gasilci, vojaki, domačini in drugi na terenu bijejo bitko z ognjem, pa hrvaški mediji opozarjajo na molk izbrancev ljudstva: podobno kot ob velikem požaru v Splitu, tudi zdaj molčita tako predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović kot tudi predsednik vlade Andrej Plenković. V ponedeljek je Plenković preživljal zadnji dan dopusta, predsednica pa je bila na zadnjem dnevu obiska na Novi Zelandiji.