Trgovinski sporazum

Miro Cerar o nerealnih britanskih pričakovanjih

G.G.
21. 8. 2017, 10.40
Posodobljeno: 21. 8. 2017, 10.41
Deli članek:

Slovenski premier Miro Cerar je v intervjuju za Guardian povedal, da so v pogajanjih o t.i. brexitu med Evropsko unijo in Veliko Britanijo nekateri britanski predlogi nerealni.

Reuters
Miro Cerar meni, da bodo pogajanja med EU in Veliko Britanijo še zelo zahtevna.

Cerar je prvi evropski politik, ki je javno izraz pomisleke, o katerih se je govorilo po bruseljskih hodnikih, bali pa so se jih tudi na Downing Streetu. Britanci namreč upajo, da se bodo že jeseni pričeli pogajanja o trgovinskem sporazumu.

Na Otoku so želje velike. Kljub izstopu iz EU, bi želeli obdržati prost dostop do evropskega enotnega trga in obenem sklepati samostojne trgovinske dogovore z drugimi državami. Trgovinski sporazum pa si želijo pod streho spraviti do konca jeseni.

Cerar je v intervjuju za Guardian namignil, da so takšna pričakovanja nekoliko naivna. Pogajanja so se po njegovem izkazala za zahtevna in najverjetneje ne bodo zaključena že jeseni. Oktobra bo tako Evropski svet odločal, ali je bil pri pogajanjih o treh ključnih točkah (pravice prebivalcev, finančne poravnave in meja z Irsko) dosežen dovolj velik napredek. Šele nato bi se lahko začela pogajanja, ki najbolj zanimajo Britance, pogajanja glede trgovinskega sporazuma.

Če se bodo pogajanja o usodi britanskega gospodarstva zavlekla v leto 2018, bo to precej neugodno za konzervativno britansko vlado, menijo pri Guardianu, saj so prebivalstvu obljubljali, da se bo trgovinsko vprašanje reševalo istočasno z vprašanjem o pravicah prebivalstva.