Mobilna verzija
08:04 17. oktober 2017

Trdi, da imajo dovolj dokazov za obsodbo Bašarja al Asada

G.G./STA
0 Posodobljeno: 15:09 / 13.8.2017

Komisija Združenih narodov, ki preiskuje kršitve človekovih pravic v Siriji, je zbrala dovolj dokazov, da bi lahko sirskega predsednika Bašarja al Asada obsodili vojnih zločinov, je v danes objavljenih intervjujih dejala nekdanja tožilka na sodiščih za vojne zločine Carla Del Ponte.

Bašar al Asad predsednik Sirija

Sirski predsednik Bašar al Asad. Foto: Profimedia

"Dokazi zadostujejo za to, da bi sirskega predsednika Bašarja al Asada obsodili vojnih zločinov. V to sem prepričana," je nekdanja glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije povedala za švicarska časnika Le Matin Dimanche in Sonntagszeitung.

"Vendar pa zaradi ruskega veta v Varnostnem svetu ZN na oblikovanje mednarodnega sodišča doslej ni bilo ne tožbe ne posebnega sodišča," je poudarila. Takšna situacija je po njenih besedah "frustrirajoča". Dejala je tudi, da bi bila ob morebitni uvedbi mednarodnega sodnega procesa za Sirijo pripravljena prevzeti položaj mednarodne tožilke.

Del Pontejeva je ta teden napovedala izstop iz preiskovalne komisije, ki je pristojna za preiskovanje kršitev človekovih pravic in vojnih zločinov po začetku sirske državljanske vojne marca 2011. Uradno bo sicer komisijo, do katere je precej kritična, zapustila 18. septembra.

"Nočem biti alibi za mednarodno skupnost, ki ne počne popolnoma ničesar," je v danes objavljenem pogovoru pojasnila svoj izstop. "Moj odstop je tudi provokacija. Služiti mora kot pritisk na VS ZN, ki mora žrtvam zagotoviti pravico," je dodala.

V ZN so se del Pontejevi zahvalili za njen prispevek k delu komisije in zagotovili, da bo komisija nemoteno nadaljevala z delom.

Vaš prispevek