Beli rasisti

VIDEO: To je desničarski terorist, ki je v slogu džihadistov z avtom zapeljal med ljudi

G.G.
13. 8. 2017, 13.40
Posodobljeno: 13. 8. 2017, 15.08
Deli članek:

20-letni James Fields iz Ohia je kazensko ovaden zaradi umora in namerne povzročitve telesnih poškodb.

Profimedia
"Domači terorist" James Fields .

Na protestu nasprotnikov shoda skrajnih desničarjev v Charlottesvillu v ameriški zvezni državi Virginija je 20-letni James Fields iz mesta Maumee v Ohiu z avtomobilom zapeljal v množico. Ena ženska je umrla, še 19 ljudi pa je poškodovanih, od tega več huje.

Fieldsu niso odobrili varščine, tako da ostaja v pridržanju in najverjetneje bo v priporu do sojenja.

Teroristova mati, Samantha Bloom, je za lokalni časnik povedala, da je sina posvarila, naj bo na protestu pazljiv, o vsebini protestov pa je vedela le, da je "nekaj v zvezi s Trumpom".

STA
Po navedbah prič ni dvoma, da je šlo za nameren napad mladeniča.

Mlačen odziv Trumpa

Medtem se je predsednik ZDA Donald Trump znašel pod tarčo kritik zaradi mlačnega odziva na shod neonacistov in rasistov. Trump je iz svojega golf kluba v New Jerseyju, kjer preživlja počitnice, sporočil, da "obsoja na najostrejši možen način pretirane izraze sovraštva, podžiganja in nasilja na mnogih straneh". Američane je tudi pozval, naj "stopijo skupaj (...) z ljubeznijo do naše države".

Ni pa Trump želel odgovoriti na vprašanja novinarjev, zakaj ne obsodi udeležbe rasistov na shodu, med njimi tudi udeležbo voditelja Ku Klux Klana Davida Duka. Slednjega so posneli, ko je pojasnjeval, da na tem shodu "želijo vzeti nazaj svojo državo" in "izpolniti obljube Donalda Trumpa". Duke je Trumpa tudi opozoril, naj ne pozabi, "da so bili beli Američani tisti, ki so te izvolili za predsednika, ne skrajni levičarji".

"To so bili beli rasisti in to je bil domači terorizem"

Ostrejši so zato republikanski in demokratski politiki. "Predsednikove besede o nasilju 'mnogih strani' ignorirajo sramotno realnost belih rasistov v naši državi danes in nadaljujejo moteč vzorec strinjanja s tovrstnimi izrazi sovraštva," se je odzvala vodja demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi.

"Gospod predsednik - zlo moramo imenovati s pravim imenom. To so bili beli rasisti in to je bil domači terorizem," je na Twitterju zapisal republikanski senator Cory Gardner.

"Zelo pomembno za državo je, da predsednik opiše dogodke v Charlottesvillu na način, kakršni dejansko so - teroristični napad belih rasistov," pa je k temu dodal republikanski senator Marco Rubio.

Orrin Hatch, republikanec z najdaljšim stažem v ameriškem senatu, je k obsodbi dejanja v Charlottesvillu dodal še opozorilo, da "moj brat ni dal življenja v boju proti Hitlerju, da bi se nacistične ideje zdaj tu doma širile brez odpora".

Tudi guverner Virginije, demokrat Terry McAuliffe je paradiranje rasistov označil za ostudno. "Imam sporočilo za vse bele rasiste in naciste, ki so danes prišli v Charlottesville. Je jasno in enostavno - pojdite domov".