Grožnja Severne Koreje

Japonci nameščajo protiraketni obrambni sistem

G.G./STA
12. 8. 2017, 11.59
Posodobljeno: 12. 8. 2017, 12.02
Deli članek:

Medtem ko si ZDA in Severna Koreja izmenjujeta grožnje, je Japonska začela nameščati protiraketni obrambni sistem patriot.

Profimedia
Nameščanje protiraketnega sistema PAC-3.

Protiraketni sistem PAC-3 naj bi Japonska po navedbah javne televizijske NHK v prihodnje namestila tudi v prefekturi Ehime. Zaenkrat ga bodo namestili na območjih Shimane, Hirošima in Kochi na zahodu Japonske, ki bi lahko bila na poti izstrelkov iz Severne Koreje.

Televizijski posnetki prikazujejo vojaška vozila z izstrelišči in drugo opremo za rakete zemlja-zrak, ki so še pred zoro vstopila v bazo japonske vojske v Kochiju. Japonska sicer uradno poročil o nameščanju sistema še ni potrdila.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Yoshihide Suga je ta teden dejal, da Tokio "ne more tolerirati" provokacij Severne Koreje ter da bo ob izraženih grožnjah vojska "sprejela potrebne ukrepe".

Leta 2009 je japonsko ozemlje preletela severnokorejska raketa, a takrat brez incidentov ali poskusov, da bi jo sklatili. Takrat je Severna Koreja trdila, da v vesolje pošilja telekomunikacijski satelit, Washington, Seul in Tokio pa so bili prepričani, da gre za testiranje medcelinske rakete.

Severna Koreja je ta teden zagrozila z napadom na otok Guam, ameriško čezmorsko ozemlje v Tihem oceanu. Pripravljala naj bi načrt za izstrelitev štirih balističnih raket, ki bi sočasno padle 30 do 40 kilometrov od Guama. Pri tem bi rakete preletele japonsko ozemlje.