Grožnje

Trump o velikih težavah Severne Koreje

G.G./STA
12. 8. 2017, 08.37
Posodobljeno: 12. 8. 2017, 08.40
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek nadaljeval z napadalnimi izjavami na račun Severne Koreje. Med drugim je dejal, da bodo njeni voditelji hitro obžalovali morebiten napad na ZDA. Zjutraj je v filmskem besedišču govoril o nabitem orožju, kasneje pa je dejal, da če se kaj zgodi Guamu, bodo v Severni Koreji velike težave.

Profimedia
Diktatorju grozi z ognjem in gnevom.

Trump je imel v petek popoldne novinarsko konferenco v svojem golf klubu v New Jerseyju, kjer preživlja počitnice. Konec tedna namerava obiskati svojo stolpnico v New Yorku, kar obeta sveže proteste, v ponedeljek pa se bo mudil v Washingtonu.

Trump še ni poklical guvernerja Guama, ki mu je Severna Koreja začela groziti z napovedjo izstrelitve raket čez Japonsko v tisto smer. Je pa zagotovil, da bo Guam varen, Severna Koreja pa v velikih težavah, če se otoku kar koli zgodi. "Upam, da se bo vse dobro izšlo," je še dejal.

O Severni Koreji je ameriški predsednik v telefonskem pogovoru spregovoril tudi s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Voditelja sta se strinjala, da mora Pjongjang prenehati s provokativnim obnašanjem.

Oba sta menila tudi, da so nedavno potrjene nove sankcije Varnostnega sveta ZN proti Severni Koreji "pomemben in potreben korak" v smeri miru in stabilnosti na Korejskem polotoku. V luči krepitve napetosti pa je Bela hiša poudarila še, da je odnos med predsednikoma "izredno tesen in bo, kot upamo, vodil k mirni razrešitvi težav s Severno Korejo".

Demokratski kongresniki so medtem v petek zahtevali izredno zasedanje kongresa za sprejem zakona, ki bi predsedniku prepovedal preventivni jedrski napad na Severno Korejo. Noben ameriški predsednik pri zdravi pameti o čem takem še ni razmišljal, vendar pa demokrati kot kaže niso prepričani, da to velja tudi za sedanjega.