Prst na sprožilcu

Pjongjang: Trump je gnusni fanatik jedrske vojne

M.K./STA
11. 8. 2017, 14.19
Posodobljeno: 11. 8. 2017, 18.46
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je danes preko družbenega omrežja Twitter sporočil, da imajo ZDA že pripravljeno orožje, če bo Severna Koreja ravnala nespametno.

Reuters
Trump zaostruje retoriko: od "ognja in gneva" je prešel k "nabitemu in namerjenemu orožju".

Ob tem je izrazil upanje, da bo severnokorejski voditelj Kim Jong-un našel drugo pot.

"Vojaške zmogljivosti so zdaj nameščene, namerjene in nabite, če bo Severna Koreja ravnala nespametno. Upam, da bo Kim Jong-un našel drugo pot," je danes tvitnil Trump.

Ameriški predsednik je tako še zaostril retoriko do Severne Koreje.

Besedna vojna med Pjongjangom in Washingtonom je izbruhnila, potem ko je Varnostni svet ZN v soboto soglasno sprejel resolucijo z novimi sankcijami proti Severni Koreji zaradi njenih raketnih preizkusov. Severna Koreja se je na resolucijo odzvala pričakovano in z grožnjami, v medije pa je prišla novica, da ima Severna Koreja dovolj majhno jedrsko konico, da jo lahko namesti na raketo dolgega dosega.

Trump je v ponedeljek Pjongjangu zagrozil z "ognjem in gnevom", kot ga svet še ni videl. Severna Koreja je odgovorila z objavo načrta o napadu na ameriški otok Guam v Tihem oceanu, kjer prebiva 160.000 ljudi in 7000 ameriških vojakov. Kim Jong-un naj bi imel za napad na Guam pripravljenih 12 raket. V četrtek je Trump grožnje še nekoliko stopnjeval in dejal, naj se Severna Koreja spametuje ali pa bo doživela težave, kot jih je doslej le malo držav.

Kitajska z žugajočim palcem poziva k umirjanju 

Če bo Severna Koreja uresničila grožnjo in napadla ZDA, mora Kitajska ostati nevtralna, če pa bodo ZDA napadle prve in skušale strmoglaviti režim v Pjongjangu, jih bo Kitajska ustavila, danes piše kitajski državni časnik Global Times. Kitajska in Severna Koreja imata dogovor o medsebojni obrambi.

Kitajska, najpomembnejša zaveznica in trgovinska partnerka Severne Koreje, je obe strani večkrat pozvala k miru in izrazila nezadovoljstvo zaradi severnokorejskih raketnih poskusov, pa tudi zaradi ravnanja Južne Koreje in ZDA, ki po njenem ustvarjata napetosti v regiji.

Časnik, za katerim stoji kitajska komunistična partija, v uvodniku piše, da Kitajski ne uspe prepričati Washingtona in Pjongjanga, naj umirita napetosti. "Vsem stranem bi morali dati jasno vedeti, da bo Kitajska odločno odgovorila, ko bodo njihove poteze ogrozile njene interese," piše časnik, ki sicer ne predstavlja uradnega stališča vlade v Pekingu.

Moskva in Berlin pozivata k umiritvi retorike

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes pozval k umiritvi in opozoril, da so bile izrečene "neposredne grožnje s silo", zaradi česar je tveganje, da bi državi vstopili v vojno "zelo visoko". "Zato smo zelo zaskrbljeni," je poudaril.

Rusija bo storila vse, da ne bo prišlo do spopada, je zagotovil. Dodal je, da sta Moskva in Peking že večkrat predstavili predlog za umiritev razmer. Predlagala sta, da bi Severna Koreja prekinila jedrske poskuse in preizkuse raket, sočasno pa bi Washington in Seul prekinila skupne vojaške vaje, je povedal. ZDA temu nasprotujejo.

Pozval je tudi k umiritvi retorike. "Ko je spopad tik pred začetkom, se mora z nevarne črte prvi umakniti tisti, ki je močnejši in pametnejši," je poudaril vodja ruske diplomacije. "Ohranjamo upanje," je sklenil.

H koncu zaostrovanja besedne vojne je pozvala tudi nemška kanclerka Angela Merkel. "Zaostrovanje retorike je zame napačen odgovor", je Merklova dejala v odzivu na Trumpove besede.

"Ne vidim vojaške rešitve za ta konflikt, temveč konsistentno delo, kot smo ga videli v Varnostnem svetu Združenih narodov," je povedala. Dodala je, da bo "Nemčija intenzivno sodelovala v rešitvah, ki niso vojaške".

Pjongjang Trumpa obtožil, da izziva jedrsko vojno

Uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA je danes ocenila, "da bo Trump razmere na Korejskem polotoku privedel na rob jedrske vojne". Ameriškega predsednika je kasneje označila za "gnusnega fanatika jedrske vojne" in duhovnega vodjo jedrske grožnje.