Ležalniki na plaži

VIDEO: Nov incident na plaži, koncesionar trdi, da so krive gostje

R.T.
11. 8. 2017, 10.05
Posodobljeno: 11. 8. 2017, 10.38
Deli članek:

Prišlo je do spora med varnostnikom, ki skrbi za lastnino hotela na plaži in obiskovalkami na javni plaži.

Profimedia
V hotelu trdijo, da je šlo le za ležalnike, gostje pa se s tem ne strinjajo.

V letošnjem letu pogosto poročamo o incidentih na javnih plažah, do neprijetnega dogodka v torek prišlo tudi v Splitu, in sicer na plaži pred hotelom Radisson Blu. Vsaka od vpletenih strani zagovarja "svojo" resnico, hrvaškim medijem pa je kratek posnetek, kako je ostala brez mobilnega telefona, posredovala gostja, domačinka iz Splita. Mobilni telefon ji je vzel varnostnik. Ker je diplomirana pravnica dogodek prijavila tudi policiji, bodo na koncu zadnjo besedo imeli prav oni.

V torek zvečer, okoli 20.40 ure, je s prijateljicama želela uživati v prijetnem ženskem večer. V hotelskem baru je naročila tri martinije, ki so jih na prijeten poletni večer želele popiti na plaži. "Še vedno ne moram verjeti, kaj smo doživele. Vedno se kopamo na tej plaži in nikoli doslej ni bilo težav, no, očitno pa se časi spreminjajo," je za Slobodno Dalmacijo povedala sogovornica. 

Dogodek se je zgodil na javni plaži pred hotelom Radisson Blu u Splitu. Hotel je pridobil sicer koncesijo za plažo, po hrvaški zakonodaji pa to pomeni, da ni zasebna in da koncesionar ne more početi vsega, kar želi. Hotel je z ležalniki in senčniki (nekaterih se sploh ne da premakniti) zavzel velik del plaže, v večernih urah pa redarji hotela preganjajo ljudi s plaže in trdijo, da je ta zaprta, poroča Slobodna Dalmacija. 

"Okoli 21. ure se je pojavil redar in začel gostom govoriti, da se plaža zapira in da morajo oditi. Pri tem je bil zelo nevljuden," je povedala Splitčanka.

Ker so šele dobro naročile pijačo in uživale v druženju, so se ženske uprla in niso želele zapustiti plaže. "Na plaži je bilo še več ljudi, ki so negodovali, ampak mi smo bile edine brez moškega v družbi. Zato je tudi napadel nas, s cigareto v ustih in akreditacijo, ki mu je visela okoli vratu, pri čemer je uporabljal neprimerne besede," dogajanje opisuje Splitčanka.  

Uredništvo časnika Slobodna Dalmacije, ki je poročalo o incidentu, je po dogodku prejelo pojasnilo uprave hotela, v katerem - če povzamemo zapisano - piše, da so ženske za dogajanje krive same, ker da so uporabljale lastnino hotela (ležalniki) in da je varnostnik le opravljal svoje delo, ko jih skušal odstraniti le z ležalnikov in ne plaže. 

Generalni direktor hotela je dogajanje na kratko opisal z besedami: da so ženske (potem, ko so naročile pijačo) začele premikati ležalnike hotela. Hotel ima na plaži varnostnika, ki skrbi, da oprema ni razmetana po vsej plaži, ampak se nahaja le na določenih mestih plaže. Da je varnostnik odšel do žensk okoli 21.30 ure in jih prosil, naj ne premikajo ležalnikov in da naj se premaknejo, da bi jih lahko zložil.

"Nikoli nikogar ne mečemo s plaže in varnostnik je želel le, da se premaknejo s hotelskih ležalnikov, ne pa s plaže. Dame so bile užaljene in sledil je neprijeten pogovor. Začele so snemati varnostnika brez dovoljenja, s čimer so kršile njegove pravice. Varnostnik je zato vzel mobitel osebi, ki ga je nepooblaščeno snemala. Kasneje je v pogovoru izvedel, da so gostje prej tudi naročile pijačo pri baru, čeprav to za dogajanje ni pomembno. Ženske so ga začele tudi žaliti in so trdile, da je pijan, kar seveda ni bilo res. Varnostnik je zaposlen v zunanjem podjetju in opravlja nočna dežurstva na naši plaži že zadnjih osem let," je zapisal Michael Casper in dodal, da mu zaupajo, da da je doslej delo opravljal odlično. 

 "Za konec bi želel zapisati, da je spor okoli plaže poln čustev in da se včasih ljudje preveč čustveno odzovejo, ker čutijo, da so prizadete njihove pravice. Puščamo dovolj prostora za lokalne prebivalce Splita in smo jim v senci namenili tudi dodaten prostor za igranje kart," je napisal Caspar in zaključil, da hotel ponuja najboljše storitve vsem, ki se primerno vedejo in da ne razume, kako je lahko problem plaže postal tako velik.