Na robu

FOTO: Nevarno približevanje spopadu: Bodo grožnje preprečile katastrofo?

M.K./STA
11. 8. 2017, 07.38
Posodobljeno: 11. 8. 2017, 09.29
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek stopnjeval grožnjo Severni Koreji.

Reuters
Če bodo nadaljevali z ukrepi proti ZDA, bi zaradi tega morali morali biti v Severni Koreji zelo, zelo živčni, je dejal ameriški predsednik Donald Trump.

Dejal je, naj se Severna Koreja spametuje ali pa bo doživela težave, kot jih je doslej le malo držav. Dodal je, da je bila njegova nedavna izjava o ognju in gnevu morda še premila.

Trumpa so vprašali, ali bo preventivno napadel Severno Korejo in je odgovoril, da ne govori o tem. Svoje predhodnike je obtožil, da niso storili dovolj glede Severne Koreje. Na vprašanje, kaj namerava storiti, pa je odgovoril, da se "jim bodo zgodile stvari, za katere niso mislili, da se bodo".

Kljub zelo ostri retoriki Washingtona in Pjongjanga v zadnjih dneh ZDA sicer niso izvršile nobenih vojaških premikov. Tudi Severna Koreja ni storila ničesar, priredila je le nekaj zborovanj, da je lahko svetu pokazala fotografije nezadovoljnih množic.

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je državljanom dejal, da lahko mirno spijo, obrambni minister Jim Mattis pa je sporočil, da so ZDA osredotočene na diplomacijo in vlada sodeluje z zavezniki v tej smeri.

Trump je bil v soboto vesel, ker je Varnostni svet ZN soglasno sprejel resolucijo z novimi sankcijami proti Severni Koreji zaradi raketnih preizkusov. Severna Koreja se je na resolucijo odzvala pričakovano in z grožnjami na vse strani.

Nato je v medije prišla novica, da ima Severna Koreja dovolj majhno jedrsko konico, da jo lahko namesti na raketo dolgega dosega in Trump je v ponedeljek izgubil živce ter Pjongjangu zagrozil s ognjem in gnevom kot ga svet še ni videl.

Tarča napada: ameriško vojaško oporišče na otoku Guam

Pjongang je odgovoril z objavo načrta o napadu na ameriški otok Guam, kjer prebiva 160.000 ljudi in 7000 ameriških vojakov. Predsednik Severne Koreje Kim Jong Un ima menda v pripravi 12 raket za napad na Guam.

Ameriški vojaški in diplomatski analitiki menijo, da si severnokorejski voditelj Kim Jong Un ne more privoščiti napada na ZDA, saj bi to pomenilo konec Severne Koreje in tudi njega.

Reuters
Ameriška vojaška letala na Guamu so v pripravljenosti.

ZDA imajo na Guamu šest jedrskih bombnikov B-1, številne lovce v Južni Koreji, bojne ladje in podmornice in neomejen jedrski arzenal v ZDA za uresničenje Trumpovih groženj.

Kaj sporočajo iz Kitajske?

Kitajska naj bi ostala nevtralna v primeru, da bi Severna Koreja sprožila napad, s katerim grozi ZDA, je v petek poročal kitajski državni časnik. Tako je posredoval opozorilo Pjongjangu, glede načrtov vojaškega in političnega vrha te države, da bi z raketami napadli ameriško vojaško oporišče na otoku Guam v Pacifiku. Če pa bi ZDA napadle prve, bi Kitajska zagotovo posegla v vojaški spopad in jih poskušala ustaviti, še piše časnik.