Gasilci v šoku

Baba Dara Escobar in njen laboratorij

mv
10. 8. 2017, 20.30
Deli članek:

Posestvo 66-letne Dare T. je zajel ogenj. Posredovali so gasilci in začeli reševati, kar se je rešiti dalo. Babica Dara je medtem živčno stopicala in se držala za glavo.

arhiv Svet24
Dara T. oziroma Baba Escobar, kot ji pravijo vaščani, naj bi se za gojenje konoplje odločila zaradi slabega materialnega položaja. (Fotografija je simbolična)

Starka je vedno delovala kot običajna sirota, ki živi sama v težkih socialnih razmerah.

Daro T. so tolažili tako gasilci kot sosedje v vasi Urovica pri Negotinu, saj se jim je ženska v letih z ubogo pokojnino zelo smilila. »Starka je vedno delovala kot običajna sirota, ki živi sama v težkih socialnih razmerah,« o Dari govorijo sosedje. Toda njeno podobo so že med gašenjem požara počasi začele razblinjati vonjave, ki so prihajale s pogorišča. Ko je bil požar lokaliziran in so gasilci vstopili v osmojene prostore, so naleteli na šok.

Odkrili laboratorij

V hiši so gasilci našli ostanek laboratorija za proizvodnjo konoplje. Naleteli so na 200 sadik, ki so se razraščale v idealnih razmerah, saj je bil prostor opremljen s sistemom za prezračevanje, grelniki, lučmi in klimo. »Že ko smo požar gasili, se je na posestvu začel širiti močan in specifičen vonj, toda nikomur od gasilcev ni padlo na pamet, da gre za marihuano, saj je lastnica starejša ženska,« je dejal eden od gasilcev. Poleg sadik so gasilci našli tudi tri kilograme marihuane, pripravljene za prodajo.

arhiv
37-letni moški naj bi za gojenje marihuane v odročnih vaseh novačil stare in siromašne ljudi, ki nujno potrebujejo denar za preživetje.

Poskušala jih je podkupiti

Šestinšestdesetletnica je poskušala kupiti molk gasilcev, ki pa so o najdbi vseeno obvestili policiste.

Ko so se gasilci namenili poklicati policijo, je panična Dara T. poskušala možem ponuditi denar v zameno za molk, kar pa gasilcem ni bilo všeč, zato policistom ob prihodu niso pozabili omeniti, da jih je Baba Escobar, kot se je je oprijel nov vzdevek domačinov, poskušala podkupiti. Tako si je babica poleg prijave za nepooblaščeno skladiščenje in preprodajo drog prislužila še prijavo za nudenje podkupnine.

Babica v tranči

Občanka Dara je očitno kot glavna junakinja filmske komedije Reševanje vdove Grace poskušala s prodajo prepovedane rastline rešiti svoje posestvo in streho nad glavo, kar pa ji ni uspelo. Izkazalo se je, da kriminalisti že dalj časa opazujejo 66-letnico, saj so pridobili podatke, da naj bi 37-letni moški za gojenje marihuane novačil stare in siromašne ljudi v odročnih vaseh, ki nujno potrebujejo denar za preživetje zaradi katastrofalno nizkih pokojnin, ki upokojencem ne omogočajo dostojnega preživljanja. V igri izkoriščanja zaradi ekonomskega sistema in preprodajalcev pogosto nastradajo najbolj ranljivi.