Napad na plaži

VIDEO in FOTO: Krvav obračun med domačinom in tujimi turistkami

M.K./STA
15. 7. 2017, 08.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V napadu v egiptovskem obmorskem letovišču Hurgada sta v petek umrli dve nemški državljanki, je potrdila egiptovska državna informacijska služba SIS, kasneje pa tudi nemško zunanje ministrstvo.

Reuters
Napadalca so še pred prihodom policije obvladali varnostniki in drugi gostje.

Zaenkrat vse kaže, da sta ženski v mestu živeli in delali, vendar mora to še potrditi nadaljnja preiskava, navajajo nemški mediji.

Preberite tudi VIDEO: V Hurgadi zabodel šest turistk, za dve rane usodne.

Po navedbah znanca žrtev naj bi v Hurgadi zabodeni in ubiti Nemki živeli že dalj časa. Drugi znanec naj bi žrtvi po napadu tudi identificiral.

"Zdaj lahko z žalostjo potrdimo, da sta bili ženski, ki sta bili zabodeni in ubiti v egiptovskem letovišču, nemški državljanki," je danes sporočilo nemško zunanje ministrstvo. Že pred tem je smrt dveh Nemk potrdila egiptovska državna informacijska služba.

"Najostreje obsojamo to strahopetno in nizkotno dejanje, ki se zdi usmerjeno proti dopustnikom, ki so zgolj želeli neobremenjeno in prijetno preživeti čas na morju," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva.

Reuters

Identiteta poškodovanih medtem še ni jasna, dodaja nemški časnik Spiegel na svoji spletni strani. Ruska tiskovna agencija Interfax tako ob sklicevanju na konzulat poroča o eni ranjeni ruski državljanki. Češko zunanje ministrstvo je potrdilo, da je bila v napadu v nogo ranjena 36-letna češka turistka, ki pa ni v življenjski nevarnosti. Še dve turistki naj bi bili Armenki.

Priplaval in začel zabadati

Reuters
Identiteta napadalca še ni znana, star naj bi bil približno 20 let.

Napadalec naj bi po poročanju medijev Nemki ubil in še dve ženski ranil na plaži hotela Zahabia, nato pa odplaval na sosednjo plažo in napadel še najmanj dve osebi v resortu Sunny Days El Palacio, preden so ga obvladali varnostniki in drugi gostje. Uradno so ga aretirali in ga zaslišujejo.

Motiv za dejanje še ni znan, navaja Spiegel. Po navedbah prič pa naj bi bil napadalec star okoli 20 let in je napadal izključno tujce. "Umaknite se, nočem Egipčanov," naj bi kričal med dejanjem.

Reuters

Hurgada je pri tujcih zelo priljubljena. Od 80. let prejšnjega stoletja je v nekdanji ribiški vasi zraslo več kot 250 hotelskih kompleksov. Trajno naj bi v mestu in bližnji okolici živelo več tisoč Nemcev.

V Hurgadi trenutno vsaj 250 slovenskih turistov

Po podatkih Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) je na območju Hurgade trenutno vsaj 250 slovenskih turistov. MZZ je v stalnem stiku z egiptovskimi oblastmi in slovenskimi turističnimi agencijami, ki imajo v Hurgadi svoje goste.

Ministrstvo slovenskim državljanom sicer odsvetuje vsa potovanja v določene predele Egipta, zlasti na širše območje mest Kairo in Aleksandrija, v mesta v delti Nila in mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said) ter obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom. Odsvetujejo tudi vsa potovanja na severni del polotoka Sinaj ter vsa nenujna potovanja na južni del polotoka Sinaj, z izjemo mesta Sharm El Sheikh z neposredno okolico.

"Odsvetujemo zadrževanje na izpostavljenih javnih mestih, kjer se zadržuje večje število ljudi," so po poročanju 24ur.com še sporočili z ministrstva.

Slovenski državljani v Egiptu se za pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

Twitter
Dogodek je šokiral goste v enem najbolj znanih letovišč v Egiptu.

Turisti in pripadniki varnostnih sil so pogoste tarče napadov skrajnežev

Pred tem so včeraj trije oboroženi moški južno od egiptovske prestolnice Kairo napadli policijski avtomobil, pri čemer so s strelnim orožjem ubili pet egiptovskih policistov.

To tudi ni prvi napad z nožem v omenjenem počitniškem naselju. Januarja lani sta v hotelu Bella Vista dva z noži oborožena in z razstrelivom opasana moška napadla turiste. Ranila sta tri osebe: dva Avstrijca in enega Šveda. Smrtnih žrtev takrat ni bilo. Napad sta izvedla napadalca, simpatizerja skrajne skupine Islamska država.

Egiptovske oblasti so borijo proti islamističnim napadalcem na Sinajskem polotoku, kjer so tarče njihovih napadov povečini pripadniki varnostnih sil, vendar so skrajneži že večkrat napadali tudi v preteklosti.

Prav tako so pogosti napadi na koptske kristjane in njihove cerkve.