Kontroverzno

VIDEO: Psiček Long Long, prvi klon gensko spremenjenega psa

S.R.
14. 7. 2017, 20.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ta lušten psiček z imenom Long Long je po navedbah kitajskih znanstvenikov prvi klon gensko spremenjenega psa.

Sino Gene
Long Long je prvi na svetu.

Psiček Long Long je le prvi v vrsti »super psov«, gensko spremenjenih psov, ki bodo po navedbah kitajskih znanstvenikov močnejši, hitrejši ali celo prikupnejši. Tako vsaj pravijo strokovnjaki pri biotehnološkemu podjetju Sino Gene, ki so svetu predstavili tega malega kosmatinca.

Kitajski znanstveniki so sicer ustvarili tudi prva gensko spremenjena psa, beagla z imenom Hercules in Tiangou.

Pravijo, da je prvi na svetu, saj so ga klonirali iz odrasle somatske celice gensko spremenjenega psa. »S to tehnologijo, z izbiro določenega gena psa, lahko vzredimo žival z več mišicami, z boljšo sposobnostjo zaznave vonja ali z boljšo sposobnostjo teka, kar je koristno za pse, ki se uporabljajo za lov ali policijske dejavnosti,« pravi Lai Liangxue iz inštituta Guangzhou Institute of biological medicine and health.

Sino Gene
"Super pes" ali poskusni zajček?

Čeprav je kloniranje sesalcev postalo že splošna praksa po vsem svetu, je v zvezi s tem tudi vse več etičnih pomislekov. Številne klone uporabljajo za preizkušanje zdravil in zdravstvenih metod, ki bi v prihodnosti lahko pomagale ljudem. Long Long ni nobena izjema. Morda se sliši kruto, vendar so njegovega »očeta« z imenom Apple gensko spremenili, da je ta trpel za aterosklerozo, kronično boleznijo, pri kateri se zaradi kopičenja lipidov, kot so holesterol in trigliceridi zadebeli arterijska stena. Zaradi tega ima to bolezen tudi Long Long.