Misteriji

Je preživela nesrečo in umrla na otoku?

Urban Klančnik
15. 7. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Leta 1937 je takrat 39-letna Amelia šokirala svet in se odpravila na pot z letalom okoli sveta. Bila bi prva ženska, ki bi ji to uspelo.

Profimedia
Amelia Earhart je pred izginotjem preletela Atlantski ocean.

Amelia Earhart se bo za zmeraj zapisala v zgodovino, ne le kot izjemna pilotka, ampak ena tistih, ki je ogromno naredila za enakopravnost žensk, ki so v tistem času v glavnem veljale za gospodinje. Pet let pred izginotjem je Amelia samostojno preletela Atlantski ocean (polet je trajal 21 ur) in ta uspeh je želela preseči. 

Leta 1936 sta se Amelia in Fred odpravila na pot okoli sveta, ki je nista nikoli dokončala.

Polet okoli sveta

Julija 1936 je kupila novo letalo Lockheed L-10E Electra in se začela pripravljati na polet okoli sveta. To sicer ne bi bil prvi polet okoli Zemlje, a bil bi najdaljši do zdaj, saj si je izbrala daljšo pot okoli ekvatorja. Tako bi napravila 47 tisoč kilometrov. Za navigatorja in kopilota si je izbrala Freda Noonana. Prvi poskus se jima je ponesrečil zaradi počene pnevmatike, 1. junija pa sta iz Miamija (Florida) poletela proti Južni Ameriki. Po 35 tisoč kilometrih sta prišla v Novo Gvinejo in se 2. julija odpravila proti otoku Howland, kjer bi se oskrbela z gorivom in dokončala pot. Zadnji potrjeni položaj je bil približno 1300 kilometrov od Nove Gvineje, kjer ju je opazila neka ameriška ladja. Kmalu po tem pa sta se, kot kaže, Amelia in Fred izgubila in izginila.

Amelia se je zaljubila v letenje že v najstniških letih, ko je videla akrobatske pilote.

Do danes

O izginotju Amelie in Freda kroži ogromno mitov in zgodb. Najverjetnejši scenarij je, da sta strmoglavila v morje. Prav tako bi bilo verjetno, da sta umrla v nesreči, a vse kaže, da je vsaj Amelia nesrečo preživela. Na majhen otoček na Pacifiku, na katerega naj bi domnevno strmoglavila pogumna pilota, so namreč poslali posebne pse, ki so specializirani za iskanje trupel. In psi so res našli okostje, za katerega strokovnjaki verjamejo, da bi lahko bila Amelia, seveda pa bi lahko bil tudi njen kopilot Fred Noonan. Štirje psi, ki so iskali po otočku Nikumaroro, so torej našli človeško okostje, in če se bo izkazalo, da gre za Amelio ali Noonana, bi končno dobili odgovor na eno največjih ugank modernega sveta.

Profimedia
Amelia in Fred naj bi se rešila na otok Nikumaroro. Otok je dolg približno 7,5 in širok okoli 2,5 kilometra. Je neposeljen in nima sladke vode.

Druge najdbe

Da se je vsaj eden od pilotov rešil na otoček, so vsaj delno potrjevale tudi druge najdbe. Ekspedicija na otoček je namreč našla ostanke tabornega ognja, nož ameriške izdelave in žensko ogledalo. Seveda pa ni bilo mogoče določiti, komu so predmeti pripadali in kdo je zakuril ogenj. A vse kaže, da sta pilota (ali vsaj eden) preživela nesrečo in se rešila na otok. Tu sta čakala na rešitev, ki pa ni prišla nikoli. Kaj natanko se je dogajalo na otoku in koliko časa sta lahko preživela na njem, je popolno ugibanje.

Skrivnostne fotografije

Pred kratkim so na plan prišle tudi fotografije, ki naj bi dokazale, da so oba pilota zajeli japonski vojaki. Mnogo uporabnikov spleta meni, da precej zamegljene fotografije dokazujejo, da sta bila Noonan in Earhart japonska ujetnika. Japonci naj bi ju odpeljali na otok Saipan, kjer naj bi umrla v taborišču. Po drugi teoriji pa naj bi se vrnila v ZDA, ameriška vlada pa naj bi jima dala novi identiteti, in prav to naj bi dokazale fotografije, ki so jih našli v arhivih. A verjetno je bila njuna usoda precej bolj tragična. Toda dokler ne bo opravljena analiza ostankov, ki so jih našli na otoku Nikumaroro, ne bomo mogli z gotovostjo reči, da vemo, kaj se je zgodilo s pogumno avanturistko Amelio Earhart in njenim kopilotom Fredom Noonanom.

Miti o izginotju Amelie Earhart

Tako kot je v navadi pri skrivnostnih izginotjih, so tudi pri Amelii in Fredu vzniknili številni miti o tem, kaj se je zgodilo. Po eni izmed teorij naj bi bila Amelia in Fred v resnici ameriška vohuna, ki sta opazovala japonske vojaške ladje. Japonci naj bi ju ujeli in usmrtili na otoku Saipan ali pa ju sestrelili z neba. Leta 1990 je za NBC pričala domačinka otoka Saipan, ki je dejala, da je videla, kako so japonski vojaki usmrtili Amelio in Freda, a tega nikakor ni mogla dokazati. Zakrožilo je tudi nekaj fotografij, ki naj bi prikazovalie Amelio kot ujetnico Japoncev, a so se izkazale za ponaredke.

Teorija vključuje tudi to, da naj bi se normalno vrnila v ZDA, kjer so jima dali novo identiteto v zameno za podatke, ki sta jih prinesla nazaj. Za zdaj ni nikakršnega dokaza, ki bi vse te teorije potrdil, seveda pa so nekatere teorije še precej bolj bizarne. Par naj bi celo ugrabil leteči krožnik in ju odvlekel neznano kam, po eni izmed teorij pa naj bi bila Amelia in Fred zaljubljena in naj bi zato pobegnila (oba sta bila namreč poročena) svojima partnerjema. Še ena teorija govori, da sta postala žrtev Bermudskega trikotnika, vendar je ta v Atlantskem oceanu, Amelia in Fred pa sta letela preko Pacifika.