Mobilna verzija
16:25 19. oktober 2017

VIDEO in FOTO: V središču Pariza eksplodiral avtomobil

S.R./STA Pariz
1 Posodobljeno: 10:03 / 09.8.2017

Na pariških Elizejskih poljanah je danes eksplodiralo vozilo po tem, ko se je zaletelo v policijski kombi.

eksplozija, pariz, elizejske poljane

Voznika so potegnili iz gorečega avtomobila. Foto: Reuters

Francosko notranje ministrstvo je potrdilo, da je voznik, ki se je z avtomobilom najprej zaletel v policijski kombi, nato pa je vozilo začelo goreti, mrtev. Policija je v vozilu našla kalašnikovke, pištole in plinske steklenice. Preiskovalci menijo, da je bil incident nameren, uvedli pa so tudi že protiteroristično preiskavo.

pariz, eksplozija, avtomobil, elizejske poljane

Policija je že zaprla območje. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Pierre-Henry Brandet je dejal, da je policija voznika potegnila iz gorečega vozila, ki pa je bil takrat zelo verjetno mrtev. Francoski notranji minister Gerard Collomb je kasneje potrdil njegovo smrt, piše francoska tiskovna agencija AFP. Collomb je incident označil kot poskus napada.

pariz, eksplozija, avtomobil, elizejske poljane

Elizejske poljane. Foto: Reuters

V vozilo so našli tudi več orožij in eksploziv, ki bi se jih lahko uporabilo za razstrelitev avtomobila, je dodal Collomb. 31-letni napadalec je bil sicer znan varnostnim silam.

Incident "je ponovno pokazal, da je raven ogroženosti v Franciji zelo visoka", je dodal minister. Ob tem je spomnil, da namerava francoska vlada v sredo predlagati, da se izredne razmere podaljša do novembra.

pariz, eksplozija, avtomobil, elizejske poljane

Elizejske poljane. Foto: Reuters

To je le zadnji v vrsti napadov na varnostne sile v Franciji. Aprila je 39-letnik na Elizejskih poljanah napadel policiste in pri tem enega ubil. Začetek meseca pa je radikalizirani 40-letnik pred katedralo Notre Dame s kladivom napadel policiste.

Voznik Renaultovega megana je danes sprva prehitel policijski kombi in se nato vanj zaletel. Pri tem se je vozilo napadalca vnelo. V napadu ni bil ranjen nihče drug.

Takoj po incidentu je policija zaprla območje okoli Elizejskih poljan, med drugim tudi dve postaji podzemne železnice, ter izdala opozorilo, naj se ljudje izogibajo območja.

Vaš prispevek