Železni volk

Nato z vojaško vajo prvič napenjal mišice na baltskem koridorju

S.R./STA
19. 6. 2017, 17.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Severnoatlantska zveza Nato je končala s prvo vojaško vajo, ki se je osredotočila na obrambo tako imenovanega baltskega koridorja na poljsko-litovski meji, ki se razteza od ruske eksklave Kaliningrad do ruske zaveznice Belorusije. Koridor je kritičen za varnost baltskih zaveznikov.

Reuters
Tiskovni predstavnik vaje, ameriški stotnik Jason Koontz je dejal, da je v vaji Železni volk sodelovalo več kot 1500 vojakov iz ZDA, Poljske, Velike Britanije in Litve.

Vojaški strategi opozarjajo, da je ta koridor ahilova peta Natove vzhodne meje, saj bi lahko ob morebitnem zavzetju od zaveznic odrezala baltske države - Litvo, Latvijo in Estonijo. Baltski koridor okoli poljskega mesta Suwalki je širok od 60 do 100 kilometrov.

Moskva je večkrat zanikala, da ima kakršnekoli ozemeljske ambicije in kritizirala Natovo okrepljeno prednjo prisotnost v Baltskih državah, saj naj bi to zmotilo ravnovesje moči. Bojazen, da bo Rusija zavzela to območje, se je pojavila po ruski aneksiji Krima leta 2014.

Litovska predsednica Dalia Grybauskaite je danes dejala, da je vaja močno sporočilo Nata, da je pripravljen in zavezan k zagotovitvi varnosti v regiji. V okviru vaje so vadili predvsem premestitev zavezniških sil čez tako imenovano Suwalkijevo območje v Litvo.

Udarec sablje

Slovenska vojska
Slovenska vojska.

Vojaška vaja je bila sicer del tradicionalne letne vaje Udarec sablje na Poljskem in v baltskih državah, ki je potekala pretekli mesec. V njej je sodelovalo 11.300 vojakov iz 20 držav članic zveze Nato. Kot piše na strani Slovenske vojske, sta v vaji sodelovala tudi slovenska vojaka.

V neposredni bližini bo predvidoma konec julija potekala tudi vojaška vaja Rusije in Kitajske. Tradicionalna letna vojaška vaja Skupno morje poteka že vse od leta 2012, letos pa jo bodo izvedli v Baltskem morju v bližini Sankt Peterburga in Kaliningrada. Kot poročajo kitajski mediji, je kitajska mornarica že odšla na pot.