Podnebne spremembe

Antarktika postaja zelena!

R.T.
19. 5. 2017, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Raziskovalci na Antarktiki so na severnem polotoku odkrili obalne predele, na katerih se izjemno hitro širi mah. Gre za še enega v vrsti dokazov za podnebne spremembe, ki močno vplivajo na najhladnejša in najodročnejša območja na planetu.

Profimedia
Ste si predstavljali takšno Antarktiko?

Raziskovalci so odkrili dve vrsti maha, za kateri je v zadnjih 50 letih segrevanja značilna nagla rast, pri čemer mahi, ki so v preteklosti na leto povprečno zrasli za manj kot milimeter, zdaj na leto v povprečju zrastejo za več kot 3 milimetre.

»Ljudje upravičeno mislijo, da je Antarktika ledena dežela, vendar naše raziskave kažejo, da so nekateri deli zeleni in da očitno postajajo vse bolj zeleni,« pravi vodja raziskave Matthew Amesbury z Univerze v Exeterju.

Danes je z rastlinami poraščenega manj kot odstotek ozemlja na Antarktiki, vendar na delih polotoka mahi rastejo na zamrznjenih tleh, ki med poletjem delno odmrznejo. Širjenje maha na Antarkriki je v primerjavi z Arktiko sicer še vedno razmeroma skromno. Ozelenitev na Arktiki je namreč opazna že s sateliti, znanstveniki pa upajo, da bo hitra rast rastlin tam vsaj delno zavrla izpuste ogljika zaradi taljenja permafrosta pod temi rastlinami.