Šokanten posnetek

VIDEO in FOTO: Drogirani voznik je v glavi slišal glasove

M.K.
19. 5. 2017, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Podivjani voznik, ki je včeraj z avtomobilom zapeljal med pešce in pri tem ubil 18-letnico, ranil pa 22 ljudi, je med zaslišanjem povedal, da je v svoji glavi slišal glasove. Objavljeni pa so tudi video posnetki tega nerazumnega dejanja.

Reuters
Napadalca Richarda Rojasa so aretirali na kraju dogodka in ga odpeljali na testiranje.

26-letni Richard Rojas iz Bronxa, ki so ga doslej so ga že večkrat prijeli, je med zaslišanjem še povedal, da mu je tako naročil bog, ter da je pričakoval, da bo v napadu tudi sam umrl. Rojas je zapeljal v množico na Times Square Garden.

Preberite še VIDEO in FOTO: Z avtomobilom zapeljal med pešce na pločniku.

Zoper Rojasa so vložili obtožnico umora druge stopnje in večkratnega poskusa umora. Danes naj bi ga privedli pred sodnika.

Župan New Yorka Bill de Blasio je že v četrtek povedal, da ni znakov terorističnega napada.

Po navedbah prič je avtomobil sicer vozil po nasprotnem pasu, nato pa zapeljal na pločnik v več ljudi. Obstal je na stebričkih z desno stranjo v zraku in precej obtolčenim sprednjim delom. Rjava limuzina je nato še zagorela. Po dejanju je poskušal pobegniti. Grozil je ljudem, odrival in udarjal mimoidoče in napadel policista. Ko so ga končno obvladali, je ob prijetju kričal: “Morate me ubiti, tudi jaz sem hotel ubiti druge.”

Reuters
Avto je obstal na stebričkih z desno stranjo v zraku in precej obtolčenim sprednjim delom. Rjava limuzina je nato še zagorela.

Rojasa so po aretaciji odpeljali na testiranje, ali je bil pod vplivom nedovoljenih substanc tudi tokrat. Po prvih rezultatih testov, je bil pod vplivom sintetične marihuane, droge, ki je znana pod imenom K2, testi za alkohol pa so bili negativni.

Rojas je bivši pripadnik ameriške mornarice. Kot je povedal njegov sosed, je imel po vrnitvi iz službovanja v mornarici probleme z alkoholizmom. Po njegovem prepričanju, Rojas ni terorist, pač samo človek s težavami, ki mu ni nihče pomagal.

Times Square je ena največjih turističnih znamenitosti na Manhattnu, kjer je vseskozi zelo veliko ljudi. Dnevno to območje prečka več kot 300.000 ljudi.

Kaj je znano o žrtvah?

Instagram
Alyssa Elsman

Žrtev napada, ki je umrla, je bila 18-letna Alyssa Elsman, ki je z družino prišla v New York kot obiskovalka iz Michigana. V napadu je bila ranjena tudi njena 13-letna sestra. Alyssa se med bivanjem v New Yorku je redno javljala svojemu fantu in mu pošiljala SMS sporočila. V četrtek pa se nista več slišala, je za lokalne medije povedal njen fant Trevor West. Takrat je posumil, da se je zgodilo nekaj slabega. Bila sta par pol leta. Sestra ubite je napad preživela. Poškodovano so odpeljali v bolnišnico.

Od 22 poškodovanih so štirje v kritičnem stanju in trije v resnem stanju. 15 jih ima manj resne poškodbe. Med poškodovanimi so bili tudi:

Cheryl Howard, ki je bila v nakupih s svojo hčerko, ko je je zadel avtomobil je dobila hujše poškodbe glave in desne roke.

64-letni upokojeni učitelj William Nelson, ki so ga odpeljali v bolnišnico in je moral dobiti pomirjevala.

72-letni Thomas Henry, ki je za časnik New York Times povedal, da je vse skupaj doživel kot moraste sanje.

39-letni Ariel Lebowitz, ki se niti ne spominja, da bi ga zbil avtomobil, ker je utrpel pretres možganov.