Obletnica

Sarajevska Romeo in Julija: Fotografija trupel obkrožila svet

D. B.
18. 5. 2017, 13.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na današnji dan pred 24 leti sta umrla Boško Brkić in Admira Ismić. Fotografija njunih objetih trupel je obkrožila svet. Razglasili so ju za sarajevska Romea in Julijo.

Profimedia

Srba Boška (25) in Muslimanko Admiro (25) je na današnji dan ubil ostrostrelec na Vrbanja mostu čez Miljacko, ki je delil ozemlje pod nadzorom srbskih in muslimanskih sil v središču Sarajeva. Vojna ljubezenska zgodba o sarajevskih Romeu in Juliji ni nikogar pustila ravnodušnega.

Preberite tudi: "Martina do ušes zaljubljena v Denisa" Kliknite tukaj!

Zgodba o Bošku in Admiri je zgodba o Sarajevu in ljubezni, ki je bila močnejša od smrti. Spoznala sta se v času sarajevske Olimpijade in sta skupaj preživela devet let. To, da je bil Boško Srb, Admira pa Bošnjakinja, zanju ni bila ovira, pa tudi za njune starše ne, saj se je takrat v Sarajevu tako pač živelo.

Potem je prišla vojna. Boško zaradi Admire ni hotel zapustiti obleganega Sarajeva. Čeprav sta bila oddaljena več kilometrov, sta se videvala vsak dan. Leto dni po začetku vojne sta se odločila poiskati boljše življenje tam, kjer njune ljubezni ne bodo obsojali. Za odhod sta se odločila 18. maja leta 1993. Prispela sta do Vrbanja mostu, kjer je ostrostrelski naboj pokosil Boška, nato pa še Admiro, ki se je ranjena odplazila do njega, ga objela ter izdihnila. 

Fotografija trupel mladega para iz Sarajeva, na kateri objeta ležita na sarajevskem mostu, je obkrožila svet. Razglasili so ju za sarajevska Romea in Julijo.