4km od Rake

Kurdi vse bližje zadnji utrdbi IS v Siriji

B.K.
18. 5. 2017, 11.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V sirskem mestu Raka se po ocenah ZDA nahaja med 3000 in 4000 borcev Islamske države (IS). Sirske demokratične sile, pod vodstvom kurdske milice YPG, so se mestu približale že na nekaj kilometrov.

Reuters
Strateško pomemben jez na reki Evfrat ob mestu Tabka.

Sirske demokratične sile (SDF), zavezništvo kurdskih in arabskih borcev, so z zračno podporo združenih držav Amerike napredovale do samega praga mesta Raka, v katerem se zadržuje do 4000 islamistov. Raka je bila prestolnica Islamske države v Siriji in predstavlja še zadnjo večjo utrdbo te islamistične milice v državi.

Sirske demokratične sile so Rako začele obkrožati že lanskega novembra. V dobrega pol leta jim je uspelo okoli mesta zategniti zanko in se približati na vsega 4 kilometre. Pretekli teden so SDF uspele zavzeti še zadnjo zahodno obrambno točko pred Rako, manjše mesto Tabka, ki je od prestolnice IS oddaljeno približno 50 kilometrov.

Wikimedia commons
Stanje v Siriji z dne 18. 5. 2017. Rumena barva označuje ozemlja pod kontrolo SDF, rdeča ozemlja sirske vojske, zelena ozemlja upornikov in črna ozemlja IS. Mesto Raka je označeno z modro.

“Zavzeli so skoraj 350 kvadratnih kilometrov ozemlja, ki ga je pred tem zasedala IS, tako da nadaljujejo z obkrožanjem in stiskanjem obroča,” je za katarsko televizijo Aljazeera dejal ameriški polkovnik Ryan Dillon.

SDF, katerih največja enota je kurdska milica YPG, so sicer sporočile, da nameravajo Rako zavzeti v začetku poletja. Za napad jih bodo oborožile ZDA, ki so arabske dele koalicije že oboroževale, kurdske pa po napovedih še bodo, čeprav temu ostro nasprotuje Turčija.

Reuters
Borci Sirskih demokratičnih sil po zavzetju mesta Tabka.