Žvižgači

ZDA pripravljajo tožbo proti Assangu in Wikileaks

B.K.
21. 4. 2017, 08.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tuji mediji poročajo, da ameriški tožilci pripravljajo tožbe proti žvižgaškemu portalu Wikileaks in njegovem ustanovitelju Julianu Assangu. Naznanilo prihaja le mesec dni po tem, ko je Wikileaks objavil podrobnosti o orodjih za prisluškovanje, ki jih uporablja ameriška obveščevalna agencija CIA.

Reuters
Julian Assange

Po sedmih letih preiskav so ameriški tožilci pripravljeni narediti korak dalje v boju z Wikileaks, poročata ameriška medija CNN in The Washington Post. Assanga naj bi obtožili kraje vladne lastnine ter kršenja zakona o vohunjenju.

Aretacija Juliana Assanga, ki se pred pregonom že pet let skriva na ekvadorski ambasadi v Londonu, je sicer, po besedah generalnega tožilca Jeffa Sessionsa, prioriteta ameriških tožilcev.

Profimedia
Afera z emaili Johna Podeste je vplivala na popularnost Hillary Clinton.

Wikileaks je prejšnji mesec objavil približno 8000 tajnih dokumentov ameriške obveščevalne agencije CIA, ki razkrivajo, kako njeni uslužbenci vdirajo v telefone in računalnike. Po objavi the dokumentov je direktor agencije Mike Pompeo Wikileaks označil za “sovražno obveščevalno službo” in za “grožnjo ameriški nacionalni varnosti”.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer v teku svoje volilne kampanje Wikileaks večkrat javno spodbudil, saj je portal takrat objavil več zasebnih pogovorov Johna Podeste, ki je bil vodja predvolilne kampanje Hillary Clinton. Uradni pregon Assanga bi tako bil še eden izmed obratov v stališčih ameriškega predsednika.