DENAR

Duhovnik ukradel 60.000 evrov zaradi gospodinje

uk
21. 4. 2017, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Oče John Reid (70) je svoji župniji ukradel kar 50.000 funtov. To je storil zaradi ljubezni do svoje gospodinje.

arhiv
John Reid

Reid se je vernikom v Durhamu (Velika Britanija), kjer je delal kot duhovnik, opravičil z besedami, da mu je izjemno žal, da je povzročil toliko težav in nemira v svoji župniji. V pisni izjavi za javnost med velikonočnimi prazniki je dejal, da se kesa svojih dejanj in prosi vernike, naj ljubijo drug drugega. »Zahvaljujem se tudi vsem, ki ste molili zame, in vsem, ki ste mi stali ob strani. Svoja dejanja priznavam, žal mi je,« je v opravičilu sporočil John Reid, ki se v pismu ni podpisal z »oče Reid«, kar najverjetneje pomeni, da bo odstopil kot duhovnik. Je pa v eni od izjav vendarle dejal, da je še vedno duhovnik in da je njegova usoda v rokah škofa.

LJUBEZEN IN KAZEN

Duhovnik je bil obsojen na 18-mesečno pogojno kazen, kar pomeni, da mu ne bo treba v zapor, če v tem času ne bo storil še kakšnega zločina. Poleg tega bo moral v treh mesecih vrniti 50.000 funtov (približno 60.000 evrov). Kot kaže, je Reid vzel denar župnije zaradi ljubezni do svoje gospodinje Gillian Leddy (55) in njenih dveh hčera.

arhiv
John Reid

Ženskam je kupil kar štiri nepremičnine, poleg tega naj bi jih večkrat peljal na drage večerje, kjer je zapravil tudi več kot 1000 evrov za hrano, pijačo in darila. Novinarji so ga po obsodbi vprašali, ali čuti kakršnokoli versko krizo, a je odvrnil samo, da na to ne more odgovoriti.

ODNOS Z GOSPODINJO

Reid prav tako ni želel govoriti o njegovem odnosu z Gillian Leddy, je pa njena hčerka Veronica (33) povedala, da ve samo, da sta njena mati in duhovnik zelo dobra prijatelja, in s tem nekako namignila, da se je med njima dogajalo več kot le prijateljstvo. Tožilka Jane Waugh, ki je obravnavala primer, je dejala, da je Reid v preiskavi priznal, da je v Gillian zaljubljen ter da je z njo in njenima hčerkama dobil družino, ki je nikoli ni imel. Vprašanje pa je, koliko so one izkoriščale njegovo zaljubljenost.