Blef

Ali Donald Trump sploh ve, kje je Severna Koreja?

mv
20. 4. 2017, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriška letalonosilka, ki naj bi jo ZDA pred približno desetimi dnevi v odgovor na grožnje poslale proti Severni Koreji, je takrat dejansko odplula v drugo smer.

arhiv
Trumpa in ameriška vojska imata težave s komunikacijo in zemljevidom Pacifika.

Ameriška mornarica je pred dnevi sporočila, da proti Korejskemu polotoku pošilja letalonosilko Carl Vinson, ki je zaradi tega odpovedala načrtovano pot v Avstralijo. Šlo naj bi za odgovor na nedavne raketne preizkuse Severne Koreje. Toda kot so priznali v ameriški vojski, je USS Carl Vinson s šest tisoč člani posadke trenutno še daleč od Korejskega polotoka. Ne samo to, odplula je celo v nasprotno smer in je trenutno približno 5600 kilometrov oddaljena od teritorialnih voda Severne Koreje!

Očitno je šlo le za »blef«

Ameriški obrambni minister James Mattis je še 11. aprila potrdil, da je ladja na poti proti Korejskemu polotoku. Tudi predsednik ZDA Donald Trump je dejal, da na območje »pošiljajo zelo močno armado«. A kot je ameriška vojska priznala v torek, je letalonosilka trenutno še zelo daleč od predvidenega cilja. Resda je odpovedala pot v Perth, se je pa nato napotila proti morju ob severozahodni obali Avstralije, da bi sodelovala v načrtovanih vajah. Glede na konec tedna objavljeno fotografijo mornarice je bila ladja v bližini indonezijskega otoka Java. Pentagon je za spodrsljaj okrivil slabo komunikacijo z Belo hišo in odgovornimi na letalonosilki. Letalonosilka in spremljajoče ladje se bodo zdaj napotile proti zahodnemu Tihemu oceanu, pri čemer gre za »previdnosti ukrep«. Na območje naj sicer ne bi prispele pred naslednjim tednom.

arhiv
Ameriško letalonosilko so nazadnje opazili pri indonezijski obali.

Severnokorejska »visoka« napetost

ZDA so v zadnjem času zaradi novih raketnih poskusov Severne Koreje zaostrile svojo retoriko do Pjongjanga. Ameriški podpredsednik Mike Pence je dejal, da je obdobja »strateškega potrpljenja« s Severno Korejo konec. Med obiskom na Japonskem je Pence ponovil ameriško stališče in dodal, da »Severna Koreja predstavlja najnevarnejšo grožnjo miru in varnosti v azijsko-pacifiški regiji«. Na zadnje ameriške poteze so se odzvali tudi v Pjongjangu, kjer so povedali, da je pošiljanje flote proti njihovi državi »nič drugega kot nepremišljeno agresivno dejanje, ki ima namen povečati napetosti v regiji«.