Prepoved totalitarnih simbolov

Kaj se bo zgodilo z rdečo zvezdo?

S.R.
20. 3. 2017, 19.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Madžarska želi državo očistiti totalitarnih simbolov, povezanih z obdobjem nacistične okupacije in 40-letnim obdobjem komunistične nadvlade. Danes so v madžarskem parlamentu začeli razpravo v zvezi z zakonom o prepovedi komercialne uporabe totalitarnih simbolov.

Profimedia

Madžarski premier Viktor Orban pravi, da imajo "moralno dolžnost" prepovedati komercialno uporabo simbolov, kot so kljukasti križ, suličasti oz. puščičasti križ, srp in kladivo ter seveda rdeča zvezda. Razpravo o predlagani prepovedi so danes začeli v madžarskem parlamentu.

Profimedia
Heineken je po drugi svetovni vojni rdečo zvezdo spremenil v belo, okvirjeno s tanjšim rdečim robom. V naslednjih letih je ta rdeči rob postopoma postajal vse bolj izrazit, dokler ni leta 1991 rdeča ponovno postala celotna zvezda.

Zanimivo je vprašanje, kako bi taka prepoved vplivala na poslovanje podjetij, kot je družba Heineken, danes večinska lastnica Pivovarne Laško. Njihova blagovna znamka je prepoznavna tudi po zvezdi na embalaži, ki je rdeča resda začasno postala šele v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Pri Heinekenu pravijo, da naj bi predstavljala pivovarski simbol oz. različne faze v postopku varjenja.

Kajpada je bila rdeča zvezda med drugim velik simbol komunizma in partizanstva, zato je bila prisotna tudi na grbu komunistične Madžarske. V skladu z novim zakonom bi podjetjem, ki take simbole uporabljalo, grozila kazen do 6,5 milijona evrov in celo zapor, poroča agencija Reuters.

Predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs zadeve zaenkrat ni želel komentirati, vendar hkrati ni izključil možnosti, da bi lahko bilo pivo Heineken s trenutnim logotipom prepovedano.

Reuters poroča še, da je podpredsednik madžarske vlade Zsolt Semjen, ki je predlog tega zakona v parlament predložil skupaj z vodjo poslanske skupine Fidesza Janosom Lazarjem, prejšnji teden izjavil, da gre v primeru Heinekena za »očitno politično vsebino.« Semjen tudi ni zanikal, da je prepoved povezana s pravnim sporom, ki ga Heineken zaradi imena blagovne znamke na sodišču bije z manjšo romunsko pivovarno na ozemlju, kjer živi več sto tisoč etničnih Madžarov.