"Nikoli ni molil in pil je alkohol"

FOTO: V krvi napadalca kokain, marihuana in alkohol

S.R./STA
20. 3. 2017, 08.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V krvi napadalca, ki je v soboto na Pariškem letališču Orly napadel vojake, so našli sledi drog in alkohola.

Profimedia
Preiskavo incidenta na letališču Orly v Parizu je prevzel protiteroristični urad.

Zdaj je že znano, da gre za 39-letnega Ziyeda Ben Belgacema. Spomnimo, moški se je zjutraj približal skupini treh vojakov, ki je patruljirala na letališču. Vojakinjo je potisnil ob tla in ji poskušal odvzeti orožje, pri tem je na glavo prislonil pištolo ter dejal: »Tukaj sem, da umrem za Alaha.« V tem trenutku sta ga ustrelila druga dva vojaka. Ziyed naj bi že zgodaj zjutraj na ulicah Pariza ustrelil tudi policista. S prizorišča je pobegnil in nato južneje, v predmestju Vitry-sur-Seine, približno 10 kilometrov od Orlyja, ukradel drug avto. Poleg tega naj bi vdrl v tamkajšnji bar in grozil prisotnim.

Pariško tožilstvo je zdaj razkrilo, da so s toksikološkimi preskusi v njegovi krvi zaznali sledi kokaina in marihuane. Poleg tega naj bi mu izmerili 0,93 g alkohola na liter krvi, kar je v Franciji krepko nad dovoljeno mejo za vožnjo avtomobila.

Profimedia

39-letnik naj bi imel obsežno policijsko kartoteko, tako naj bi bil v preteklosti že obsojen zaradi oboroženega ropa in kaznivih dejanj, povezanih z drogo. Radikaliziral naj bi se v zaporu, bil pa naj bi tudi na opazovalnem seznamu policije.

Preiskovalci so zaslišali očeta, brata in bratranca napadalca. Oče je zagotovil, da sin ni bil terorist. Dejal je, da ni »nikoli molil in da je pil alkohol. Pod vplivom alkohola in marihuane pa se konča takole,« je še dejal v nedeljo za francoski radio Europe 1. Očeta so preiskovalci izpustili v noči na nedeljo, brata in bratranca pa v nedeljo.