Srečanje

Trump: 'Tisti, ki so nam dolžni, morajo plačati'

B.K./STA
17. 3. 2017, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je danes v Beli hiši sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel.

Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Donald Trump.

Na tiskovni konferenci po dolgem jutranjem pogovoru je Donald Trump zagotovil močno podporo Natu, a zelo ostro zahteval povišanje obrambnih sredstev držav, ki so članice Nata. “Mnoge [države] nam dolgujejo visoke vsote denarja iz prejšnjih let. Te države morajo plačati kar dolgujejo.”

Za skupne točke med Nemčijo in Združenimi državami Amerike je naštel skupno željo po varnosti, uspešnosti in miru. Nemčiji se je tudi zahvalil za sodelovanje v vojni proti radikalnemu islamu.

Izpostavil je tudi ukrajinsko krizo in povedal, da je ZDA v interesu mirna rešitev konflikta.

Migracijo je označil za “privilegij, ne pravico” in izenačil imigracijsko varnost z nacionalno varnostjo.

Angela Merkel se je strinjala, da Nemčija ZDA dolguje ogromno. Omenila je Marshallov plan, zaradi katerega je zacvetelo nemško gospodarstvo po 2. svetovni vojni, prav tako se je ZDA zahvalila za podporo pri združitvi vzhodne in zahodne Nemčije.

Merklova se je zavezala, da bodo Nemci povečali delež proračuna, ki ga namenjajo obrambi in, da bo ta sčasoma zrasel na zahtevana 2 odstotka bruto družbenega proizvoda.

Obljubila je sodelovanje v vojaških kampanjah v Afganistanu, Siriji in Libiji, poudarila pa je tudi potrebo po izboljšanju odnosov z Rusijo.

Merklova je poudarila tudi, da se zaveda potrebe po spremembi trgovinskih pravil na tak način, da bodo poštene za vse. “To mora biti situacija, kjer so zmagovalci vsi,” je dejala novinarjem.

Srečanje bi glede na prvotne načrte moralo potekati v torek, a so ga zaradi snežnega neurja v ZDA preložili na danes.

Trump je sicer za Merklovo v predvolilni kampanji in tudi po izvolitvi večkrat uporabil kritične besede. Jedro njegove kritike je bila predvsem njena begunska politika.