Ceuta

Prebili ograjo in vstopili v špansko enklavo

STA/B.K.
17. 2. 2017, 10.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V špansko enklavo Ceuta na severu Afrike je danes iz Maroka vdrlo več sto migrantov. Pri tem je bilo poškodovanih več migrantov in pripadnikov varnostnih sil, so sporočile tamkajšnje oblasti.

Reuters
Ograja na meji med Španijo in Marokom v španski enklavi Ceuta.

Po podatkih civilne zaščite v Ceuti je v mesto uspelo vstopiti okoli 500 ljudem. Množica je prebila ograjo, pri čemer je bilo poškodovanih več migrantov in tudi pripadnikov varnostnih sil.

Zadnji množičen poskus vdora migrantov se je zgodil 1. januarja, ko je dvojno ograjo med Marokom in Ceuto poskušalo preskočiti več kot 1000 ljudi.

Ceuta in Melilla sta majhni španski enklavi na severu Afrike. V teh dveh mestih poteka edina kopenska meja med EU in Afriko, zato sta priljubljeni točki poskusov migrantov, da pridejo v unijo.

Obe enklavi sicer obdajata visoki ograji in migranti pogosto srečo poskusijo tudi s plavanjem ob obali. Leta 2014 se je sicer tovrsten poskus za 15 migrantov končal tragično.

Tiste, ki skušajo preplezati ograjo ali jo prerezati, pa španski policisti pogosto preganjajo tudi s solzivcem in gumijastimi naboji, kar človekoljubne organizacije kritizirajo kot nehumano početje.