Mobilna verzija
20:59 19. september 2017

Trupla ne bodo izročili polbratu, dokler ne dobijo vzorcev DNK

STA/B.K.
0 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Malezija je danes sporočila, da trupla polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, Kim Džong Nama, kljub zahtevi Pjongjanga ne bodo izročili Severni Koreji, dokler družina ne bo posredovala vzorcev DNK. V Maleziji poteka preiskava umora, ki sta ga po trditvah Južne Koreje izvedli agentki severnokorejske obveščevalne službe.

kim jong un

Kim Džong Un. Foto: Reuters

Preiskovalci skušajo ugotoviti, s katerim strupom so poškropili Kim Džong Nama, medtem ko se je v začetku tedna pripravljal na vkrcanje v letalo na letališču v Kuala Lumpurju.

Po navedbah malezijskih oblasti severnokorejska stran nasprotuje obdukciji trupla, vendar v Kuala Lumpurju vztrajajo, da trupla ne bodo predali, dokler ne bodo opravljene vse preiskave.

Predstavnik malezijske policije je povedal, da doslej trupla ni prišel identificirat noben član družine, oblasti pa, da bi lahko dokončno potrdile identiteto umrlega, potrebujejo vzorec DNK.

kim jong nam

Kim Jong Nam je nekoč veljal za najverjetnejšega severnokorejskega voditelja. Foto: Profimedia

Džong Nam je nekoč veljal za najverjetnejšega severnokorejskega voditelja, a se je znašel v nemilosti očeta Kim Džong Ila, potem ko je leta 2001 s ponarejenim potnim listom neuspešno poskušal vstopiti na Japonsko in obiskati Disneyland. Odtlej je živel v izgnanstvu, večinoma v Macau, vodenje Severne Koreje pa je po smrti očeta leta 2011 prevzel Kim Džong Un.

Južnokorejski mediji so pred njegovo smrtjo že dlje časa poročali o napetostih med polbratoma ter namigovali, da se severnokorejski diktator želi svojega polbrata znebiti. Ta je sicer vseskozi zatrjeval, da ne želi prevzeti oblasti v državi.

V povezavi z umorom so doslej malezijske oblasti pridržali dve ženski in moškega, iščejo pa še več osumljencev.

Vaš prispevek