Svet

Agrokor dolžan ruskim bankam

G.G./STA
10. 2. 2017, 19.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ruski veleposlanik na Hrvaškem Anvar Azimov je dejal, da ruske banke ne obravnavajo novih posojil hrvaškem koncernu Agrokor. Azimov pričakuje, da bo Agrokor izpolnil svoje obveznosti do ruskih bankirjev.

STA
Prvi mož Agrokorja Ivica Todorić.

"Večkrat smo finančno pomagali Agrokorju s posojili, ker smo menili, da bomo prispevali k stabilizaciji poslovanja družbe. Ne obravnavamo novih posojil Agrokorju. Želimo, da bo Agrokor izpolnil vse svoje obveznosti", je povedal Azimov na današnji novinarski konferenci v Zagrebu ob ruskem dnevu diplomacije.

Skoraj polovica Agrokorjevih obveznosti, ki znašajo 3,4 milijarde evrov, odpade na ruski banki Sberbank in VTB. Tako ruska država posredno od Agrokorja terja približno 1,3 milijarde evrov. Hrvaški mediji tudi poročajo, da Agrokor mrzlično poskuša refinancirati svoje obveznosti do pomladi leta 2018, ko bo zapadlo 485 milijonov evrov dolgov.

"Če bo Agrokor znova zahteval posojilo od Sberbank, se bomo o tem pogovarjali, a bo to v kontekstu finančnih težav, v katerih se trenutno nahaja ta družba", je povedal Azimov. Pojasnil je, da so nova posojila mogoča le v primeru, če bodo z njimi refinancirali dolgove do ruskih bank. Po njegovih besedah Rusija ni zainteresirana za lastniški delež v Agrokorju, prav tako tudi ne za prevzem posameznih podjetij.

Azimov je kot ruski interes izpostavil razvoj rusko-hrvaških odnosov ter željo pomagati hrvaškim podjetjem, ki dejansko sodelujejo z Rusijo. Omenil je nekatera podjetja kot so Prvo plinarsko društvo (PPD), Agroplast in Podravka ter nekatere ladjedelnice in farmacevtska podjetja, ki uspešno poslujejo na ruskem trgu ne glede na sankcije proti Rusiji.