Zgradil bo zid

Trump: "Mislim, da je bila Rusija"

G.G.
11. 1. 2017, 18.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na prvi tiskovni konferenci je novi ameriški predsednik Donald Trump spregovoril tudi o domnevnem ruskem vpletanju v ameriške volitve.

Reuters
Trump je še dejal, da ne ve, kako dobro se bo ujel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, upa pa, da zelo dobro.

Doslej je Trump odločno zavračal obtožbe o tem, da je Rusija stala za računalniškimi vdori v strežnike demokratske stranke. Tokrat pa je prvič nekoliko obrnil ploščo. »Mislim, da je bila Rusija,« je dejal Trump in hitro dodal, da so najverjetneje vdirale tudi druge države.

Zakaj ni tega priznal že prej, so ga vprašali novinarji? Trump se je izmaknil vprašanju in dejal le, da ga žalosti, da obveščevalna poročila pridejo v javnost. Zato je napovedal, da bodo v 90 dneh v njegovem kabinetu pripravili načrt, kako se spopadati z »novim fenomenom« računalniških vdorov.

CNN označil za medij, ki širi lažne novice

Televizija CNN je v torek na podlagi obveščevalnih informacij poročala, da so ruski obveščevalci pridobili kočljive informacije o Trumpu ter da so se njegovi podporniki pred volitvami sestajali z Rusi ter domnevno usklajevali ofenzivo proti demokratski kandidatki Hillary Clinton. Spletni medij Buzzfeed je potem objavil nepotrjeni dokument o tem, da je Trump med obiskom Moskve prostitutkam naročil, naj urinirajo na posteljo, v kateri sta prej spala predsednik ZDA Barack Obama in Michelle Obama.

Trump in njegov odvetnik sta že sinoči to označila za popolno laž in izmišljotino, Trump pa je na novinarski konferenci CNN označil za medij, ki širi lažne novice in novinarju televizije ni dovolil zastaviti vprašanja. Obtožbe je zavrnil tudi s trditvijo, da ga vsi poznajo kot človeka, ki se boji bacilov in kaj takega potemtakem ne bi počel.

Gradnja zidu z Mehiko ostaja v programu

Trump je še enkrat obljubil, da bo odredil postavitev zidu na meji z Mehiko. Vztraja, da bodo gradnjo plačali Mehičani, na kakšen način, pa ni povedal. Ob tem je omenil, da ljubi Mehiko in da Mehičani niso krivi za množično prehajanje meje v zadnjih desetletjih. Kot predsednik ZDA pa namerava s postavitvijo zida ustaviti "izkoriščanje ZDA".