Zima v Evropi

FOTO: Še več žrtev nizkih temperatur

M.K./STA
11. 1. 2017, 14.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Val mrzlega zraka, ki je evropsko celino zajel minuli teden, je zahteval nove smrtne žrtve.

Profimedia
Migranti v Beogradu na mrazu čakajo v vrsti na topel obrok.

V Bosni in Hercegovini so našli trupli dveh moških, ki sta umrla zaradi mraza. V Srbiji, kjer je po navedbah medijev v hladnem valu umrlo šest ljudi, veljajo izredne razmere v 13 občinah. O dveh novih smrtnih žrtvah poročajo iz Poljske.

Na Poljskem je zaradi mraza med hladnim valom, med katerim so zabeležili tudi minus 25 stopinj Celzija, umrlo že 27 ljudi, od novembra lani skupno 73. Na Poljskem sicer vsako zimo zaradi mraza umre okoli 80 ljudi, so danes povedale pristojne poljske oblasti. Žrtve nizkih temperatur so predvsem brezdomci in osebe pod vplivom alkohola.

Na vzhodu BiH v Zvorniku so našli truplo 42-letnika, v Ilijašu blizu Sarajeva pa v torek popoldne truplo drugega moškega. Za oba je policija ugotovila, da sta umrla zaradi mraza. V BiH je tako zaradi mraza letos umrlo že pet ljudi, poročajo banjaluške Nezavisne novine.

Profimedia
V Turčiji je v hudem mrazu zamrznil vodni stolp.

Brez gretja so znova prebivalci Zenice, potem ko so ga po dveh dveh v torek prvič znova dočakali. Sedaj se je namreč pokvaril še drugi od dveh kotlov podjetja Arcelor Mittal, ki mesto oskrbuje s toplotno energijo. Brez gretja naj bi prebivalci mesta, kjer so danes namerili minus 8 stopinj Celzija, ponoči pa pričakujejo minus 14, ostali še v četrtek.

V Srbiji je po poročanju lokalnih medijev mraz zahteval šest življenj, po uradnih podatkih pa dve, medtem ko morajo pri dveh osebah šele potrditi vzrok smrti.

Zaradi izjemno nizkih temperatur, tudi do minus 27 stopinj Celzija, in visokih nanosov snega veljajo izredne razmere v 13 srbskih občinah. Najtežje razmere so na jugovzhodu države in ponekod na zahodu, kjer v polovici občin že četrti ali peti dan veljajo izredne razmere. Ob meji s Črno goro so med drugim do prihodnjega ponedeljka zaprte šole. Ponekod so nanosi snega visoki tudi več kot štiri metre.

Profimedia
Donava v Budimpešti zamrzuje.

Zaradi več kot 20-urnega neprekinjenega sneženja je danes dopoldne na ulicah srbske prestolnice Beograd prišlo do prometnega kaosa, saj mestne službe ne uspejo pravočasno očistiti snega z ulic. Sneg se zaradi nizkih temperatur drži cestišča, sol pa ni učinkovita.

O snegu so danes poročali tudi iz hrvaškega in črnogorskega primorja. Dubrovnik na jugu Hrvaške je tako pobelilo pet centimetrov snega.

Največ snega v črnogorskem primorju, ki se je danes zbudilo pod snegom, je zapadlo v Herceg Novem, kjer so ga namerili pet centimetrov. Snežilo je tudi v Baru in Sutomoru.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

O težavah zaradi snega še vedno poročajo tudi iz Turčije. Zaradi močnega sneženja so morali na istanbulskem letališču Atatürk danes znova odpovedati več sto letov, na letališču pa je obtičalo več sto ljudi.

Zaradi nizkih temperatur danes poročajo tudi o zamrznitvi rečnega pristanišča v avstrijski prestolnici Dunaj. Za razbijanje ledu, ki je debel 15 centimetrov, so danes prvič po petih letih uporabili ledolomilec, uporabljali ga bodo, dokler bo potrebno, so sporočile mestne oblasti. Ob temperaturi okoli minus šest stopinj Celzija sicer voda v pristanišču zmrzne v enem dnevu, za razbitje plasti ledu pa potrebuje ledolomilec do dve uri.