Mobilna verzija
04:15 20. september 2017

Množični morilec Breivik sodišče pozdravil z nacistično gesto

S.R./STA Oslo
1 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Desničarski skrajnež Anders Breivik je danes na sodišču v Oslu ob začetku prizivnega procesa dvignil roko v slogu nacističnega pozdrava.

anders breivik

Breivik je na sodišču medije in druge prisotne pozdravil z značilno nacistično gesto. Foto: Reuters

Sodišče v Oslu je lani spomladi odločilo, da je norveška država do Breivika v zaporu ravnala nehumano, na kar se je pravosodno ministrstvo pritožilo.

Sodišče je 20. aprila razsodilo, da je norveška država zaradi skoraj petih let, ki jih je Anders Breivik preživel v izolaciji, kršila 3. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah. Pravosodno ministrstvo kot glavni argument za pritožbo navaja, da pogoji, pod katerimi Breivik prestaja 21-letno zaporno kazen, niso vključevali nečloveškega ali ponižujočega ravnanja. Breivik ima v zaporu na voljo tri celice, kjer se lahko zabava z video igrami, gleda televizijo, na voljo ima računalnik brez internetne povezave, športne naprave, knjige in časopise. 

Za prvi dan procesa je bil načrtovan ogled Breivikove celice in obrazložilo vlade, v katerem naj bi pojasnili, zakaj je Breivik nevaren. Do 18. januarja je načrtovanih šest zaslišanj. 

Na prvem zaslišanju v prizivnem procesu v zaporu Skien, kjer prestaja kazen, je Breivik ob prihodu na prizorišče medije in druge prisotne pozdravil z značilno nacistično gesto. Sodnik ga je takoj opozoril, da je gesta žaljiva do sodišča in sporna glede na sodni primer. 

Breivik je bil avgusta leta 2012 obsojen na 21 let zapora, kar je najvišja možna kazen na Norveškem, zaradi bombnega napada v vladni četrti v Oslu in strelskega pohoda na bližnjem otoku Utoya 22. julija 2011. Ubil je skupno 77 ljudi, večinoma mladih. Skrajni desničar naj bi ubijal iz jeze do muslimanov in norveške politike multikulturalizma. Kazen mu sicer lahko še podaljšajo, če ocenijo, da še naprej predstavlja nevarnost.

Vaš prispevek