Diaspora

Srbski zunanji minister o terorizmu: Albanci snujejo napad na veleposlaništvo

J.P.
10. 1. 2017, 13.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Srbsko zunanje ministrstvo ima informacijo o gverilski akciji, ki naj bi jo snovala albanska diaspora.

Profimedia
Srbija ga ne bo prenehala preganjati, je dejal srbski zunanji minister Ivica Dačić.

Za tarčo naj bi si izbrali eno od evropskih oziroma ameriških srbskih veleposlaništev. Razlog? Ramush Haradinaj, bivši haaški obtoženec in prav tako bivši poveljnik Osvobodile vojske Kosova, ki ga Srbija obtožuje vojnih zločinov, poroča RT.

STA
Haradinaja so aretirali ob prihodu na letališče Basel-Mulhouse na vzhodu Francije.

»Imamo informacijo, da namerava albanska diaspora zasesti enega od naših veleposlaništev oziroma konzulatov v Združenih državah Amerike ali Evropi, da bi lahko od Srbije zahtevala umik obtožb zoper Haradinaja,« je včeraj za srbsko radiotelevizijo dejal srbski zunanji minister Ivica Dačić. Beograd naj bi informacije dobil od zahodnih obveščevalnih služb. »Informacija je prišla iz Zahodne države, med drugim imena in priimki ljudi, država in dejstvo, da bi naš veleposlaništvo ali pa konzulat postal tarča napada,« je še povedal Dačić.

Podrobnosti javnosti niso znane. »To kaže, kako daleč so pripravljeni iti albanski politiki – celo do terorizma,« je ministrove besede povzel srbski Blic.

Zahtevajo njegovo izročitev

Srbski premier Aleksandar Vučić je oznanil, da bo Beograd zahteval izročitev Haradinaja, potem ko so ga na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je leta 2004 izdala Srbija, aretirali v Franciji. »Srbija ne bo prenehala preganjati Haradinaja ali kogarkoli, ki je zagrešil zločine nad Srbi,« je še dejal Dačić.